Америчка корпорација „Мајкрософт“ саопштила је да је открила хакерску операцију „Сеаборгиум“, наводно створену у Русији.

Ова операција усмерена је против људи и организација у земљама чланицама НАТО-а.

„Мајкросфот је проучио и предузео мере за борбу против кампања које је покренуо „Сеаборгиум“, нападач руског порекла, чији су циљеви блиски државним интересима Русије“, наводи се у извештају компаније објављеном у понедељак.

Према извештају, од почетка 2022. године, Мајкрософт је истраживао кампање „Сеаборгиум“, усмерене против више од 30 организација и приватних налога људи, превасходно у земљама НАТО-а, посебно Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, балтичких земаља, држава северне и источне Европе.

Како се наводи у саопштењу, хакерски напади такође су реализовани против државног сектора Украјине, иако та земља и није била приоритет нападача.

„Кампање укључују редовне фишинг операције, крађу важних података и информација. Поред тога, спроводе се напади хаковања и објављивања података у циљу формирања информативне слике у одабраним земљама“, додаје се у саопштењу.

Оставите Коментар