Француски стручњак Роман Ломбарди у ауторском чланку за лист Капиталис изјавио је да је Русија победила у Сирији због добро развијене стратегије.

Као што је аутор навео, Русија је предвидела да ће поновити судбину авганистанске кампање у Сирији, али су све сумње врло брзо распршене када су модерна опрема и оружје ступили у акцију. „Руски стратези су увек учили из својих грешака из прошлости“, пише Ломбарди. Москва је показала да мудро води ратове, који се на крају завршавају победом и озбиљном експанзијом утицаја, сматра аналитичар.

Поред снажне војне опреме и оружја, од којих су многи узорци тестирани у Сирији, аутор указује на јасну стратегију којом се Русија приближила сукобу. Савезничке снаге су биле укључене у сукобе у земљи, а оне су биле покривене од стране Ваздушно-космичких снага, пише он.

„Међутим, на крају крајева, њен успјех у Сирији, наравно, је последица свеобухватније стратегије која комбинује тактику и иновативне модерне војне инструменте с учинковитом дипломатијом на међународном, регионалном и локалном нивоу“, наводи се у чланку.

Остаје питање шта ће бити наставка овог успеха Русије у обнови Сирије и економском развоју региона Блиског Истока у целини, истиче стручњак.

„Само ће нам будућност показати да ли ће Русија на крају успети тамо где је Запад до сада претрпео потпуни пораз“, закључује Ломбарди.

Оставите Коментар