Француски стручњак Роман Ломбарди у ауторском чланку за лист Капиталис изјавио је да је Русија победила у Сирији због добро развијене стратегије.

Као што је аутор навео, Русија је предвидела да ће поновити судбину авганистанске кампање у Сирији, али су све сумње врло брзо распршене када су модерна опрема и оружје ступили у акцију. „Руски стратези су увек учили из својих грешака из прошлости“, пише Ломбарди. Москва је показала да мудро води ратове, који се на крају завршавају победом и озбиљном експанзијом утицаја, сматра аналитичар.

Поред снажне војне опреме и оружја, од којих су многи узорци тестирани у Сирији, аутор указује на јасну стратегију којом се Русија приближила сукобу. Савезничке снаге су биле укључене у сукобе у земљи, а оне су биле покривене од стране Ваздушно-космичких снага, пише он.

„Међутим, на крају крајева, њен успјех у Сирији, наравно, је последица свеобухватније стратегије која комбинује тактику и иновативне модерне војне инструменте с учинковитом дипломатијом на међународном, регионалном и локалном нивоу“, наводи се у чланку.

Остаје питање шта ће бити наставка овог успеха Русије у обнови Сирије и економском развоју региона Блиског Истока у целини, истиче стручњак.

„Само ће нам будућност показати да ли ће Русија на крају успети тамо где је Запад до сада претрпео потпуни пораз“, закључује Ломбарди.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here