Стручњак за политичка питања, Артан Мухаџири изјавио је за Радио Слободна Европа да је Србија понудила више аргумената о питању повлачења косовског признања државности.

Према његовим речима, српске власти су доставиле писане чињенице, али и записе са заједничких конференција са министрима спољних послова држава које су повукле признања.

“Министарство спољних послова Kосова требало би да буде у могуц́ности да пружи максималан доказ, чак и службеним посетама оним земљама за које се претпоставља да су повукле признавање Kосова, како би убедило косовску јавност у своје ставове. Супротно томе, остаје нам да, на жалост, више верујемо Србији него министру спољних послова Kосова”, рекао је Мухаџири.

На веб страници Министарства спољних послова Kосова наводи се 116 земаља које су признале косовску независност.

Мухаџири не верује да је стваран број о земљама које су признале Kосово, а који се наводи од стране представника косовског министарства спољних послова.

“Не. Kосово још увек званично нема тачан број земаља које су га признале, јер недостају званична сведочења свих земаља. Дакле, катастрофа је да Министарство спољних послова није раелистично и треба да напусти политичку игру а да прикаже стварно стање аргументима”, нагласио је Мухаџири.

Политолог Рамуш Тахири мишљења је да Министарство спољних послова Kосова греши када сматра да према међународним нормама и међународном закону признања која су стечена, не могу да се повуку, само за то што то није нигде прописано.

“По мом мишљењу, ово је погрешан став и не удовољава истину, јер нема “бланко” признавања. Повлачење признања или прекиди дипломатских односа могу се десити, из више разлога. Kосово узалуд држи те државе (на веб страници Министарства спољних послова) а које су признале Kосово извесно време, ако са њима нема дипломатске односе или ако нема подршку ових држава на међународним агендама у вези са чланством Kосова, док ту подршку добија Србија”, оцењује Тахири.

Он ситуацију види потпуно другачије. Тахири за Радио Слободна Европа каже да је дијалог између Kосова и Србије, Србија у многим земљама света представила као разговор о статусу Kосово и убедила те земље да замрзну или да повуку признање Kосова док се не постигне статус који би прихватила и Србија.

“То је успело зато што се Kосово није представило као суверена и независна држава, вец́ су му представљена фуснотом и Резолуцијом СБУН 1244 и као такве, многе земље су у доведене у заблуду. Нисмо имали ни признања и нисмо имали чланство Kосова у међународним организацијама. То значи, имамо застој у смислу унапређења међународног косовског субјективитета”, оцењује Тахири.

Leave a Reply