Након двомесечног истраживања стручњаци лесковачког Народног музеја направили су мапу локалитета на подручју општине Бојник. Евидентирано је 146 археолошких налазишта, а од тога је 66 новооткривених.

У сваком од 39 села бојничке општине археологе је дочекала занимљива прича. На сваком кораку трагови насеља, цркава, утврђења из праисторије, римског, рановизантијског и периода средњег века.

Фигурине пронађене у селу Мијајлици старе су 7.000 година, преноси РТС.

  • Највише има неолитских локалитета и то из млађег неолита. У питању је винчанска културна група. Ми смо из тог периода наишли на један потпуно нови локалитет. У питању је локалитет на имању Васића у селу Мијајлиц – објаснио је кустос Владимир Стевановић.

Оно што се вековима наслућивало недавно је откривено.

Утврђење Мали камен из 6. века, један од врхова Радана на 1.000 метара надморске висине, лесковачким археолозима доноси нова сазнања.

  • На територији општине Бојник налази се извориште, односно каптажа за аквадукт као и један део канала којим је вода спровођена до Царичиног града – додала је кустос Јулијана Пешић.

Област Пусте реке први пут се помиње у списима у 12. веку под називом Жупа реке. Припадала је Стефану Немањи. На ораницама, поред пута из утробе брда, израњају остаци 24 средњовековна насеља.

  • На основу керамичких налаза, бронзаног прстења, врхова копаља као и остатака самих сакралних објеката, то говори о густој насељености ових области, пре свега планинских – каже кустос Смиља Јовић.

Резултати двомесечног рада на терену преточени су у монографију и документарни филм.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Наш будући циљ јесте презентација ових локалитета кроз ову књигу, али и заштита ових локалитета, пре свега оних најзначајнијих као што су локалитет Kале у Горњем Бријању, који је доста девастиран – рекао је руководилац пројекта Владимир Стојановић.

Тим археолога лесковачког Народног музеја уз подршку Министарства културе у наредних шест година истражиће читав Јабланички округ.

Од октобра их очекује доста посла у лебанској општини.

Leave a Reply