• Најновија иницијатива Бошњачког националног већа за решавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак представља директну поруку Србији шта може да јој се деси ако не буде кооперативна и у директној вези је са захтевима са југа Србије, да се тзв. Прешевска долина припоји Kосову. Овај сплет притисака поручује Србији да је боље да се одрекне Kосова, него да и даље буде тврда у својим ставовима, па да локални политичари уз помоћ неких локалних сила наставе да је комадају – истиче политичка аналитичарка Јелена Вукоичић.

Она истиче да се покретање оваквих иницијатива у тзв. неуралгичним тачкама не може одвајати од питања Kосова и Метохије, не само зато што се бошњачки политичари стално састају са албанским лидерима на Kосову и подржавају независност Kосова, већ и зато што је све то повезано са западним политичарима и притисцима да се Србија одрекне Kосова и Метохије.

У иницијативи која је објављена на сајту Бошњачког националног већа, имеђу осталог је наведено да територија Санџака треба да обухвати подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

Оставите Коментар