ВОДЕНА капија на приобалном делу Калемегдана, која је готово цео век била затрпана због пруге, поново је пред Београђанима.

Остаци овог здања ископани су у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи линијског парка, од Бетон хале до Бастиона Светог Јакова. Републички завод за заштиту споменика културе спроводи археолошка истраживања на овој локацији, у сарадњи са београдским Археолошким институтом и ЈКП „Зеленило Београд“.

Како је рекао заменик градоначелника Горан Весић, сада кад је пруга уклоњена и кад се уређује линијски парк, јавност може да види ово археолошко благо.

– Појас приобалних фортификација Београдске тврђаве остао је до сада најслабије истражен због пруге и високих подземних вода. Утврђивање приобалне зоне Тврђаве почело је у првим деценијама 15. века, а своју коначну форму ова бедемска траса добила је средином 18. века – објашњава Весић.

Приобални бедем био је најслабији, што је било кобно за одбрану Београда 1521. године. Од краја 17. века, Турци су почели радове на његовој реконструкцији, који су настављени и у време аустријске окупације. Стари средњовековни бедем је делом президан, а делом уклопљен у ново утврђење. У оквиру бедема налазиле су се Водена капија I и II. Оштећен је током Првог и Другог светског рата, посебно 1942. године, када је железничка пруга проширена за потребе транспорта војске и опреме.

Оставите Коментар