Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко каже у интервјуу за РТС да ће Србија увек имати подршку Русије када је реч о решавању питања Косова, као и да ће оно бити једно од кључних током посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Београду, 18. јуна.

Ваша екселенцијо, како Русија дочекује свој дан ове године? Измењене су околности у целом свету, знамо и да је парада померена за 24. јун…

– Ми дочекујемо и славићемо Дан Русије 12. јуна, у садашњим условима. Свакако не бих рекао да је сада најгори период, он је, хвала богу, иза нас. И то због активних стриктиних јесте, али свеобухватних мера председника и владе. Ово је велика трагедија за човечанство, па је један од изазова на који ће међународна заједница тек морати да одговара.

Многи већ дуго процењују да свет неће бити исти после пандемије, и у геополитичком смислу, да ће се однос снага променити. Како Русија гледа на то?

– Однос снага се мења. Овај процес је почео пре, сада, ако рецимо упоредимо то са ситуацијом пре две, три године, да не кажем 10, сасвим је другачије. Имамо нове центре моћи у међународном смислу – у Азији, Кина и Индија, постају снажније у сваком смислу а пре свега економски. Пандемија је показала да су важне националне и регионалне могућности. На најбољи начин су одговориле земље које су стицајем околности знале да сачувају националне могућности, које нису предале све на наднацинални ниво. Наравно, ми се залажемо за интеграцију, али једна од последица биће разумљиво, однос између суверенитета, националних потенцијала и интегарција.

Како је епидемија почела да јењава, вратили смо се старим питањима, пре свега дијалогу Београда и Приштине. Знамо да се протеклих дана много тога догодлило: нова влада у Приштини, мере реципроцитета су укинуте, видимо и неку журбу са стране ЕУ и САД и сада да се крене у дијалог. Како важите за експерта за Балкан, видите ли могућност да дијалог заиста ускоро и почне?

– Србија ће заувек имати подршку Русије у решавању питања Косова. Оно ће бити једно од кључних током посете Сергеја Лаврова 18. јуна према садашњој припреми посете. Биће прва посета након пандемије, што је доста значајан симбол. Први боравак у иностранству овде у Србији. Дијалог? Журба постоји, моје мишљење је да то никад није било нешто што оспособљава и помаже дијалог. Код нас постоји забринутост, свако разуме, види пуно активности, али нико не види, ја говорим о нама, садржаје неких предлога и спремности да напокон се дијалог успостави и да се води на основу истог прилаза према Београду и Приштини. Уз неопходан притисак на Приштину, узимање у обзир и поштовање интереса Србије у оквиру међународног права и резолуције 1244 кад мислимо о Косову.

С друге стране, и председник Србије ових дана каже да резолуција јесте један комплексан документ који има и своје добре и своје лоше стране.

– Председник је у праву, сећам се оних дана кад смо је припремали. Било је тешко, али она је врста компромиса који је био могућ. Наравно, није могућ компромис да сви буду сасвим задовољни. Али свакако резолуција, према нашем мишљењу, пружа најважније – територијалну целовитост Србије, суверенитет, и основу за успостављање дијалога, на оном здравом темељу без журбе, наметања решења споља, без стварања неких оквира временских, трајања дијалога. То је најважније. Тешке стране постоје, знам и убеђен сам, кад не би било тешких пропуста у смислу имплементације резолуције, ситуација била боља, много боља.

На крају, вратимо се паради 24. јуна. Колико је познато, учествоваће и припадници војске Србије?

– Ми смо испратили јединицу гарде српске војске, ешалон гарде, отишли су и учествоваће у паради. Ово је доста значајан и садржајан симбол наших односа, да смо на истој страни, правој страни историје. А гарда у овој поворци на тргу ће бити носилац најбоље традиције српске војске, јунаштва и слободарских традиција.

Оставите Коментар