„ЖУТИ прслуци“ и данас – већ трећу суботу заредом – `тресу` Француску. Формални повод за нови талас протеста је исти – најављено подизање цене бензина и дизела, али све постепено излази изван првобитног оквира и поприма политички набој.

У Паризу су се „жути“ и данас сукобили са полицијом која је употребила сузавац да си спречила демонстранте да крену према Јелисејским, пољима.

 

Главни окршај је уследио након што је група демонстраната поставила барикаде у центру Париза и запалила гуме. Прва употреба сузавца била је код Тријумфалне капије.

Током прва три сата протеста било је 200 хапшења и 80 повређених, међу којима је и шест полицајаца.

Режим Емануела Макрона страхује да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет „жутих прслука“.

Међу демонстрантима су и групе људи са капуљачама.

У овај `улични рат`режим је укључио и полицију за разбијање демонстрација која је у 14:10 употребила и водени топ.

Приступ Јелисејским пољима блокира неколико хиљада припадника полиције.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната јуче није уродио плодом пошто су неки представници „жутих прслука“ напустили разговор. Рекли су да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији, што је влада одбила.

Протестима возача придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у „жутим прслуцима“ – покрету који сада укључује широк спектар грађана који протествују због високих трошкова живота.

„Жути“ траже смањење пореза, стварање скупштине грађана, државне субвенције компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату. Најновији захтев је: „повећање куповне моћи нације“.

Током прве недеље се број „жутих прслука“ повећао до 300.000, а организатори протеста тврде да ће их данас широм Француске на улицама и трговима бити до пет милиона!

Готово све пароле на протестима су против Макрона.

Француски либерали „жуте“ називају и расистима и сексистима. Њихови медији тврде да су у једном граду претукли пар гејева, у другом покушали да стргну зар са муслиманке…

Најгресивније групе демонстраната разбијају излоге и пале аутомобиле, бацају молотовљеве коктеле…

Појавила се већ и анкета која је показала да протест подржава преко 80 одсто Француза.

Ово је, међутим, у Француској већ виђено. Уочи последњих председничких избора појавио се масовни активистички покрет који је подржао Макрона и његов покрет „Напред!“.

Тада  је била јавна тајна да су све финансирали Ротшилди да свог човека доведу на чело Француске.

Сада је све почело од `личне петиције` једне жене поводом раста цена на бензин. `Петицију` је 12. октобра објавио лист Le Parisien и за месец дана је скупила милион потписа подршке.

На челу протестног покрета је неколико старијих Француза.

Учесници протеста добијају жуте прслуке, храну и воду и подршку на интернету.

Власник Le Parisien је најбогатији човек у Француској и Европе Бернар Арно. Његов је и L’Echo који такође са симпатијама пише о протестима који се шире земљом.

Арно, којег конкуренти називају „вуком у кашмиру“, зарадио је 81 милијарду евра у доброј мери на куповини компанија које су `запну за око`. Прво акција њихових мањинских власника. Оптужују га да је – након што би скупио довољно акција – осталим усвласницима стављао `нож под грло“ – или ми предајте контролни пакет или ћу оборити цену акција компаније.

Потом је контролне пакете претварао у пуно власништво. Тако се домогао и брендова Dior, Dom Perignon…

У своје операције укључио је и бившег шефа француске контрашпијунаже Бернара Скарчинија.

Против Арноа су отворено устали само француски Ротшилди. Открили су да је – када је бивши шеф државе Франсоа Оланд предлагао 75 одсто пореза за најбогатије – планирао д узме држављанство Белгије. Потом: и да је у ту земљу пренео свој фонд LVMH – да би деци предао наследство без плаћања пореза Француској.

Тада је лист Liberation који контролишу Ротшилди објавио карикатуру  на којој мушкарац налик на Арноа бежи са кофером пуним новца.

Арно је одговорио – указивањем да Едуар де Ротшилд има и држављанство Израела. А овај му је узвратио: „Исртина је, али ја порезе плаћам Француској“.

Арно избегава француске порезе и пеко Кајманских острва, Луксембурга и офшора на острву Мен.

Он није отворено иступио против Макрона, чак га је подржао у другом кругу против Марин Ле Пен.

Постоје процене да је „жуте прслуке“ организовао да би срушио Макрона и ослабио Ротшилде.

Неки верују да је он потценио покрет „жутих прслука“ и да је све већ отишло даље од онога што је он прижељкивао.

Било како било, Макрон наспрам себе има највећу `побуну Француза` у 21. веку.