Два документа у којима је изричито обећано бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу да неће бити испоручен Хагу у власништву су његове удовице Мирјане Марковић! На тим папирима стоје потписи Војислава Коштунице, Зорана Ђинђића, Милана Милутиновића и Чедомира Јовановића, а осим гаранција да неће бити изручен Трибуналу, на њима је и обећање да Милошевићеву породицу нико неће кривично гонити нити ће му дирати имовину.

Милошевићев адвокат Тома Фила био је сведок тренутка када су ови списи настали и први их је држао у рукама. Било је то у ноћи Слобиног хапшења, 31. марта 2001.

Међутим, непуна три месеца касније, на Видовдан, он је испоручен Хашком трибуналу, без обзира на писмене гаранције да се то неће десити.

ЗНАО ШТА ЋЕ БИТИ

За Српски телеграф Фила се сећа те вечери.

– Био сам тамо са њим и код мене су тада били ти оригинални списи. Дао сам их Мири Марковић, а копије направио за сваки случај. И данас су документа код ње. Оба папира су апсолутно исправна и валидна, нико их никад није негирао нити посумњао у њихову веродостојност. Ја сам му још тада рекао да све што пише у тим актима важи само за то вече, што се испоставило као истина – каже Фила.

Он додаје да је Милошевић помало веровао у речи које стоје на тим папирима, али да је највише поверења имао у Ђинђића, који је преко тадашњег шефа посланичке групе СПС Бранислава Ивковића поручио Слоби да неће завршити у Хагу.

Фото: Српски телеграф
Фото: Српски телеграф
Фото: Српски телеграф
Фото: Српски телеграф
Фото: Српски телеграф
Фото: Српски телеграф

– Ђинђић је у једном тренутку искрено хтео да одбије да га пошаље у Хаг, али притисак је био такав да је то било немогуће. Лично ми је Бане Ивковић испричао да му је Ђинђић рекао да неће бити изручења. Он је хтео да се Милошевићу суди у Србији, јер је веровао да је крив српском народу и да ће за то бити осуђен. Слоби сам, међутим, рекао да ћу исцепати диплому ако он икад у Србији буде осуђен – истиче адвокат.

БЕЗ КОМЕНТАРА

С друге стране, Никола Шаиновић, бивши премијер Србије, коме је такође суђено у Хагу, тврди за Српски телеграф да Милошевић никада није поверовао у речи које стоје у овим документима, јер је знао да се суђење пред међународним судом не може избећи.

– Разговарајући о овоме у Хагу, рекао ми је да никад у све ово није сасвим веровао, али је прихватио како би се избегло крвопролиће које је лебдело у ваздуху те вечери кад су га хапсили. Био је свестан да ће бити жртава уколико настави да пружа отпор, најпре међу члановима породице и пријатељима. Сматрао је да је једног грађанина Србије немогуће силом испоручити, јер је то супротно Уставу. Међутим, знао је да ће тадашње власти упркос томе поступити по налогу Американаца и Британаца – истиче Шаиновић.

Српски телеграф покушао је јуче да добије коментар од неколико бивших чланова Ђинђићевог кабинета, али они нису желели да причају о овој теми. Двојица потписника докумената Војислав Коштуница и Чедомир Јовановић нису били доступни за коментар.


МАРИЈА ХТЕЛА ДА УБИЈЕ ЧЕДУ

Фила каже да је Чедомир Јовановић у више наврата касније причао да су му неки нудили да убије Милошевића.

– Не знам да ли је тачно, али не верујем да би лагао. Међутим, те ноћи Марија је била решена да убије Чеду, што је оцу и рекла. Онда сам се ја умешао и рекао јој: „Шта то радиш, да ли си нормална?“ Затим је она напала Слобу: „Од кога тебе овај брани?“ – прича адвокат.


КОШТУНИЧИНА ДВА ДОКУМЕНТА

Ђинђићев министар здравља Обрен Јоксимовић у недавном интервјуу листу Експрес испричао је да је Војислав Коштуница једним документом гарантовао да Слоба неће бити изручен Хагу, а другим потпуно супротно.

– Постоји документ кад је Слоба хапшен, кад Коштуница није био у земљи формално, али му га је дао Чеда Јовановић, који данас тврди да је он убедио Милошевића да се преда… Ништа он њега није убеђивао. Он је њему донео документ од Воје Коштунице у којем Воја њему гарантује да неће бити изручен Хагу. Тај документ сам видео код Мире Марковић. Постоји и други документ који је читао на седници Владе Ђинђић, и то на моје инсистирање, а који је такође потписао Воја Коштуница, да се Милошевић изручи у Хаг – рекао је Јоксимовић.


Горан Митровић