Пожари су захватили површину величине Белгије и покрили димом стотине села и градова.

Руско тужилаштво саопштило је да је део великих пожара у Сибиру, које су активисти за заштиту природе описали као климатско ванредно стање, подметнут у покушају да се прикрије нелегална сеча шуме.

Генерално тужилаштво саопштило је да су регистровани случајеви намерног паљења ватре у Иркутску како би се прикрила нелегална сеча шуме, јавила је агенција РИА.

Председник Русије Владимир Путин позвао је прошле недеље војску да помогне ватрогасцима у борби са ватром у тешко приступачним шумама Сибира.

Пожари су захватили површину величине Белгије и покрили димом стотине села и градова. Министарство за ванредне ситуације објавило је да је површина захваћена ватром смањена за четвртину, а Федерална шумарска агенција саопштила је да је под ватром 2,5 милиона хектара.

„Гринпис“ је објавио процену да је ватром захваћена површина од 4,3 милиона хектара и да је у ваздух емитована количина угљен диоксида коју за годину дана испусти 36 милиона аутомобила. Организација наводи да се овакви пожари дешавају сваке године у овом региону, али да су овог пута „без преседана“ због величине и снаге.

Оставите Коментар