Раније данас је објављено да су се руске снаге повукле са Змијског острва, покрај украјинске обале у Црном мору. Али зашто?

Руско министарство одбране саопштило је да је то „знак добре воље“, а тај наводни „знак добре воље“, како преноси Индеx.хр, односи се на напоре УН да организирају хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа из Украјине па Москва напуштајући Змијско острво чини добро дело.

„Једино што руско министарство одбране није споменуло је чињеница да их је на то натерала америчка донација вишецевних ракетних бацача М142 ‘Хигх Мобилитy Артиллерy Роцкет Сyстем’ (ХИМАРС)“, наводи даље хрватски портал.

Истиче се да је украјинска војска превезла један од првих ХИМАРС-а прво у Одесу, а затим мало јужније, надомак Змијског острва. Први напад објављен је 21. јуна када су сателитски снимци показали најмање три места напада, док су сателитски снимци од 23. јуна показали знатно већу зону удара украјинских пројектила.

Два кључна догађаја

Пошто је Змијско острво у суштини, како пише Индеx, нешто већа литица, руске могућности за распоређивање људства и оружја биле су врло ограничене. А вођене ракете М30 и М31 лансиране из ХИМАРС-а имају домет од најмање 70 км, али и комбиновано инерцијално/ГПС навођење тако да им се тачност не смањује повећањем домета.

Сваки пут када ХИМАРС нападне, може да испали шест пројектила М30/31 у неколико секунди. Довољно мале и брзе да избегну руске противракетне системе „Тор“ и „Панцир-С1“, ракете су „некажњено“ погодиле руске положаје на Змијском острву.

Једнако важан догађај који је подстакао „добру вољу“ Русије догодио се неколико дана раније. Украјинско министарство обране 17. јуна је објавило добре вести да су две противбродске вођене ракете „Харпун “ потопиле руски тегљач „Василиј Бек“, који је био на путу за Змијско острво, носећи оружје и особље, пише даље Индеx.

Kако би поткрепили своју тврдњу, објавили су и снимке с дрона на којима се види да су обе ракете погодиле циљ. „Бек“ је погођен иако је пловио тако да се у сваком тренутку између њега и украјинске обале налазило Змијско острво, иза ког су се покушавале сакрити радарске сене.

Потонуће „Бека“ доказало је да би сваки даљи покушај снабдевања острва већим ратним бродовима вероватно завршио исто.

Губици већи од користи

Међутим, ни Украјинци се не могу тек тако „прошетати“ до Змијског острва. јер, све што су учинили Русима, Руси могу да им врате. Ако Украјинци покушају да успоставе базу на острву и тамо распореде противваздушне системе и противбродске ракете, одмах ће бити погођени руским крстарећим и/или балистичким пројектилима.

Украјинска противваздушна одбрана тренутно нема оружје с којим би се одбранила од ових напада.

Чињеница је да је руска морнарица већ потиснула своје ратне бродове из домета противбродских пројектила „Харпун“, чиме се отвара коридор дуж украјинске обале. Али постоје два проблема. Први је тај што су руски бродови остали у јужном делу Црног мора и можда још увек онемогућују пловидбу до украјинских лука.

Други проблем су стотине морских мина које плутају Црним морем.

Руси оптужују Украјинце, а Украјинци Русе за постављање минских поља, а вероватно су и једни и други поставили морске мине – руси да спрече пловидбу, а Украјинци да отежају поморско искрцавање, посебно на подручју Одесе.

Велик број ових мина сада неконтролисано плута Црним морем и угрожава поморски промет не само дуж обале Украјине него све до Босфора. Румунски, бугарски и турски медији свако мало доносе вест о открићу и уништењу још једне такве мине.

Оставите Коментар