Председник Србије Александар Вучић и патријарх српски Иринеј обишли су радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве.

Вучић је током посете рекао да ће Храм бити величанствено место те да ће „Храм Светог Саве бити нова Света Софија“.

Посети су присуствовали и други представници Српске православне цркве, као и Руси, који учествују у радовима.

„Веома сам срећан због овога, иако ће многи критиковати“, рекао је председник Србије.

Како је рекао, уложено је много новца, али ће то бити веома значајна туристичка тачна Београда.

Он је говорио и о споменику Стефану Немањи који ће бити постављен на Савском тргу. „Ми немамо веће и значајније од Стефана Немање и Светог Саве“, рекао је Вучић.

„Негде ће остати записано да је након сто година у време његове светости патријарха Иринеја завршен Храм Светог Саве, а неку малу помоћ је и држава дала“, рекао је председник.

Он се посебно осврнуо на недавно поново претварање Свете Софије у џамију.

„Тачно имамо оно што постоји у Светој Софији и још детаља. Ово ће да буде нова Света Софија. Свети Сава као нова Света Софија“, рекао је Вучић.

„Радови трају дуго и то није чудно, велики храмови по свету граде се и по 200 година, али коначно радове приводимо крају. Надамо се да ће то бити један величанствен храм, не само у Србији већ широм хришћанског света“, рекао је патријарх Иринеј.

„Свети Сава је дао живот и дух нашој цркви и зато му дугујемо захвалност“, додао је он.

„Кроз скеле смо могли да назремо како ће величанствено да изгледа наш храм. Ниједна пличица у мозаику није једнака другој, то је изузетан квалитет и желим да се захвалим руским пријатељима који су радили на мозаику, они су годинама овде радили, а то све остаје за век и векова“, рекао је председник Вучић у свом обраћању.

„Ово је један од три највећа православна храма на свету“, додао је он.

Како је рекао, Храм ће бити једно највећих места окупљања не само нашег народа, већ свих који буду долазили у Београд. Додао је како ће долазити сви који желе да виде нешто величанствено, а не само верници.

„Храм Светог Саве постаје нова Света Софија са овом Богородицом иза олтара, која је готово истоветна као у Светој Софији. Захвалан сам свима раније, колико год новца да су уложили, захвалан сам што су помагали изградњу Храма. Народ ће знати то да цени“, рекао је Вучић.

„Ако све буде у реду са борбом против коронавируса, очекујем да руски председник буде овде са нама на отварању Храма и да ће народ са великом радошћу дочекати отварање врата нашег Храма“, нагласио је председник Србије.

„Ово је место молитве и мира и тешко да ће се у свету наћи овакво место“, закључио је Вучић.

Оставите Коментар