У холу Старог двора данас је отворена изложба 25 радова који су учествовали на, недавно завршеном, међународном урбанистичко-архитектонском конкурсу за подручје Савског трга и сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице, међу којима је и победничко решење ауторског тима из Мадрида.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да ће Савски трг бити уређен тако да ће постати пешачка зона са много зеленила и додао да ће испред некадашње главне железничке станице бити постављен споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи.

– Очекујемо да током јесени, на реконструкцијом Савском тргу, буде постављен тај споменик –  рекао је Весић новинарима и додао да ће зграда некадашње железничке станице бити претворена у објекат културе.

Фото: Beoinfo
Фото: Beoinfo

– На овај начин обезбедићемо спој старог и новог, спој Београда на води, као наговештај новог Београда, са старим делом града и добићемо потпуни преображај Савамале и ово дела града –  истакао је Весић.

Он је нагласио да ће Савски трг бити просторно већи од Трга Републике и да се очекује да ће то постати један од главних тргова у Београду.

Навео је да ће читав тај део града бити потпуно реконструисан и додао да ће град наставити да уређује просторе кроз јавне међународне конкурсе.

Весић је изразио задовољство одзивом архитеката на конкурсу и додао да је то за њих велики изазов и велико искуство.

Фото: Beoinfo
Фото: Beoinfo

Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, председник и потпредседник жирија на конкурсу Јанез Кожељ и Милутин Фолић, председник Скуштине града Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновићм, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић…

На конкурсу, чији су резултати објављени прошле недеље, победио је тим бироа из Шпаније „Фенwицк Ирибаррен Арцитецтс“, кога представљају Марк Фенвик и Хавијер Ирибарен, којима је додељена новчана награда у износу од 50.000 евра.

Фото: Beoinfo
Фото: Beoinfo

Другу награду у износу од 15.000 евра добио је словенацки архитекта Рок Жнидаршич и његов тим, а трећу награду вредну 10.000 евра тим из Калифорније.

Два откупа у износима од по 5.000 евра додељена су радовима домаћег и тима из Абу Дабија. У жирију конкурса су, осим Кожеља и Фолића, били домаћи архитекти Јован Митровић и Милена Кордић, као и пејзажни архитекта из Абу Дабија Осама Ал Хасан.

Advertisements