Пар америчких дронова оборена су изнад Сирије.

Тачан узрок пада две летелице још увек није званично објављен, што је оставило пуно простора за нагађање.

Обарање дроноваа десио се над провинцијом Идлиб, рекао је анонимни званичник одбране за америчке медије, али је одбио да потврди узрок пада летелица као и да потврди о којим типовима дронова је реч.

Фотографије и видео снимци који круже интернетом, а на којима се виде крхотине које падају с неба и пламтеће олупине на тлу, указују на то да је барем једна од летелица био амерички беспилотни дрон MQ-9 Reaper, који се користио и за надзор и за оружане мисије.

Овај амерички дрон спада у један од 5 најбољих беспилотних летелица на свету, кошта око 16 милиона долара.

Иако нема званичних обавештења, шпекулише се да су летелице оборили милитанти које контролише Турска, док неки од корисника друштвених мрежа тврде да је један дрон руски, иако Тајмс извештава да су оба дрона америчка.

Вест о обарању дронова уследила је неколико дана након што су Американци извели ракетни напад на инструктора џихадиста Абу Јахјах ал Узбекија, којег повезују са Хурас ад Дин групом која сарађује са Ал Каидом.

У овом нападу Пентагон се одлучио да користи R9X, контроверзан и тајни пројектил који нема експлозивно пуњење већ користи сечива, па је због тога познат као „нинџа бомба“.

Оставите Коментар