У Европској унији је од данас забрањена продаја цигарета са укусом ментола, након четири године њиховог постепеног повлачења са тржишта.

Директива о дувану, усвојена 2014. године, ступила је на снагу 2016. године, али су производи са тржишним уделом већим од три одсто, попут цигарета са укусом ментола, били изузети до данас.

Ова врста цигарета чинила је пет одсто тржишта у 2012. години и њен удео је стално растао почетком 21. века, што је забрињавало законодавце. Међутим, њихов удео на тржишту 2018. године и даље је био пет одсто.

Научна истраживања су показала да ароме, попут ментола, олакшавају инхалацију и могу да подстакну младе да пуше. Оне такође изазивају већу зависност.

ЕУ је била узнемирена јер је 700.000 прераних смрти приписано пушењу, упркос смањењу броја пушача у Европи са 40 одсто 2002. на 28 одсто у 2012. години.

У Пољској где ментол цигарете чине 30 одсто тржишта, према подацима Привредне коморе, забрана је изненадила бројне пушаче. Око 51 одсто испитаника, према једној анкети, недељу дана пред ступање забране, није знало за ову директиву, а њих 20 одсто је спремно да ментол цигарете набавља на црном тржишту.

Потрошачи у Холандији су се припремили тако што су обезбедили резерве, јављају локални медији.

Оставите Коментар