Он је мучки убијао Турке као тинејџер. После служио као Султанов телохранитељ у Истанбулу. Отимао је од муслимана у Звечану. Србима је палио куће, клао их и силовао им жене и ћерке. Убили су га Црногорци у Подгорици у револверашком окршају. Албанци га сматрају херојем и праоцем Државе Kосово. Харадинају је идол!

Знате л’ причу о Иси Болетинију?

То вам је овај лик што су му јуче Харадинај, Весељи & компанија одавали пошту и букете му на гроб доносили. Kажу, прошло је 103 године од његове смрти. А био је велика историјска фигура, звезда водиља за све Албанце, неко ко их је задужио за век векова и, уздишу, нека му је вечна слава.

Дакле, ко је тај Болетини (или Бољетини)?

Званична, албанска, историја га доживљава као албанског националисту и герилског борца против Отоманског царства, који се у тадашњем Kосовском вилајету борио за независност Kосова. Дакле, као хероја и претечу албанске борбе за државу Kосово.

Kао голобради младић, рођен у селу Бољетину, општина Звечан, латио се оружја и придружио Призренског лиги (Лига за одбрану права албанског народа позната као Албанска лига или Призренска лига, је била албанска политичка организација основана 10. јуна 1878. године у Призрену, у тадашњем Kосовском вилајету Отоманског царства. Циљ Лиге је био борба за албанску аутономију и уједињење свих Албанаца у један велики албански вилаје), када је учествовао у оружаним сукобима против турске војске.

Међутим, убрзо је схватио да је то тотално безвезе и непрофитабилно, па је направио дил са Султаном и изградио моћно упориште у близини данашње Kосовске Митровице, одакле је са својом екипом пленио имовину других муслимана у крају и предводио страшне злочине над локалним Србима: палио им је куће, силовао жене, убијао децу… Био је страх и трепет на територији коју је покривао.

Чувена је његова изјава, коју Албанци и данас радо цитирају као врхунску мудрост:

Kада дође пролец́е, ми ц́емо да обрађујемо косовске равнице са костима Срба, јер ми Албанци смо превише патили да би заборавили.

Доказавши се као озбиљан и динамичан крволок, награђен је премештајем у Истанбул, где је четири године (1902–06) служио у гарди која је обезбеђивала султанску палату.

Вратио се кући са официрским чином и постао командант локалне милиције, настављајући са старим злочинима, овог пута официјелно.

Године 1909, заједно са другим албанским лидерима, побунио се против пореза који су Турци увели другим муслиманима.

То је био почетак његовог сукоба са Отоманском империјом.

Затим је преузео важну улогу у побуни против Отоманске владавине 1910. године, док је у Првом балканском рату (1912) преговарао са обе стране, а затим се борио против црногорске и српске војске на Kосову.

Учествовао је у усвајању декларације о албанској независности у Вљору 1912, да би након тога био британски „дипломатски агент“, као и телохранитељ Принца Вилијема од Албаније током 1914. године.

Убијен је у пуцњави у Подгорици у јануару 1916, кажу, под сумњивим околностима.

Постоје разне верзије везане за његову погибију…

Једна каже да је Болетини озбиљно оболео док је бранио Скутари, а како га Црногорци не би преузели, тражио је заштиту у француском конзулату на Цетињу.

Ухапшен је у хотелу „Цетиње“ и одмах пребачен у Никшиц́, затим у Подгорицу.

Приликом уласка аустроугарске војске и хаоса у Подгорици, црногорска жандармерија убила је 23. јануара 1916. године Болетинија, његова два сина, два унука, зета, нец́ака и два верна друга, на мосту преко реке Мораче.

Сматрало се да је отишао у сусрет аустроугарској војсци.

Према албанским новинама, јединица црногорске жандармерије која је убила Болетинија била је под командом Сава Лазаревиц́а.

Историчар Богумил Храбак споменуо је да се његова смрт догодила „у паници коју је изазвао својим претњама да ц́е преузети град“.

Извесни Овен Пирсон тврди да је 24. јануара 1916. године Болетини убијен док је био „практично затвореник“ у Подгорици, након што је спор изазван од стране Црногораца довео до борби у граду. Успео је да убије осам војника пре него што је ликвидиран!

Иако доказани крвник српског, па и муслиманског народа, брутални терориста и хладнокрвни ликвидатор, Иса Болетини је херој Албанаца са Kосова, а многима од тренутних политичких лидера је и идол.

О томе сведочи и објава Рамуша Харадинаја на Фејсбуку поводом јучерашњег обележавања гошњице Болетинијеве смрти.

– Иса Болетини се идентификовао са судбином домовине. Његово „Добро сам кад је Албанија у реду“ и данас би требало да нас води у потрази за нашим правима. Ако тражимо највише патриотске вредности у нашој националној историји, налазимо их у фигури Исе Болетинија. Својим животом оставио нам је поруку да домовина није отуђена и не сме се њоме трговати. Сведок тога је и његов вечни дом у Бољетину. Исина слика је чак и сада пример за све што је национални и државни интерес. Нек’ му је вечна слава! – написао је Харадинај.