Владика је усвојио више од 400 деце – брине о малишанима којима је помоћ најпотребнија – и прича о њему је најлепша коју ћете чути данас.

У доба када је корона вирус тема број један у светским медијима, прича о једном владики из Украјине, може знатно да улепша дан, те и људима врати веру и наду у боље сутра. Наиме, владика Лонгин, већ неколико деценија води рачуна о онима којима је помоћ најпотребнија, напуштеној деци, од којх су нека рођена чак и са ХИВ вирусом.

За владику Лонгина Черновачког, игумана манастира светог Вазнесења у месту Банческу у Украјини, може се рећи да је једна од ретких светлих тачака у туробном животу више од 400 малишана који се налазе или су прошли кроз сиротиште које се налази при овом манастиру.

Они који су имали прилике да га упознају, за њега кажу да је живи светац, а као разлог томе наводе његову љубав и посвећеност деци.

Наиме, Лонгин усваја сву децу која су одбачена од родитеља и до сада је од њих 400, под његовим презименом, почевши од деведесетих година заведено чак 250 малишана.

Kако се наводи, међу том децом је највећи број оних који су рођени са инвалидитетом, развојним сметњама, али нажалост, и вирусом ХИВ-а.

Захваљујући њему велики број малишана је склоњен са улице и изведен је на прави пут, због чега га сви они сматрају и зову својим оцем, због чега се касније, кад оформе своје породице, враћају и сами у манастир да помажу Лонгину око подизања и усмеравања на прави пут друге деце.

О њему и осталим племетним монасима снимљен је и документарни филм у којем се види на који начин и са колико љубави воде рачуна о малишанима који су своју породицу и дом пронашли под њиховим кровом.

Оставите Коментар