Званични резултати ванредних парламентарних избора на тзв. Косову нису још саопштени, две водеће странке Покрет „Самоопредељење“ и ДСК још се нису договориле о кључним местима у будућој „влади“, а медији тврде да је део коалиционог споразума и да Иса Мустафа замени Хашима Тачија на месту тзв. председника.

Према писању „Метро газете“, а раније данас и „Газете експрес“, Мустафа тражи да несметано буде изабран за „председника“ тзв. Косова 2021. године, те да је то део споразума ДСК о владајућој коалицији са „Самоопредељењем“.

Подсећа се и да је Мустафа недавно рекао да жели да буде „председник“ и да том „функцијом“ закључи своју политичку каријеру.

Представници Покрета „Самоопредељење“ нису ни потврдили ни демантовали ту информацију и кажу да би на то могао да одговори само Аљбин Курти. Секретар тог покрета Беснић Бесљими је рекао да је Курти једина овлашћена особа за доношење одлуке у вези са коалиционим споразумом.

  • То питање треба поставити господину Куртију, а не техничким групама или господину (Љутвију) Хазирију (ДСК) – изјавио је Бесљими.

„Метро газета“ пише да је управо Хазири, који се прикључио радној групи ДСК за усклађивање програма будуће владе са „Самоопредељењем“, отворио то питање.

Истиче се да је Хазири то питање поставио као проблем који ДСК има у разговорима са „Самоопредељењем“ и додаје да питање будућег председника тзв. Косова треба да буде решено сада, да се не би поставило као проблем када за неку годину дође на ред.

Хазири жели да предупреди евентуалну ситуацију која се својевремено догодила када је за „председницу“ тзв. Косова „из шешира извучено“ име Атифете Јахјаге.

  • Да би коалициони споразум био функционалан, морају се разјаснити све позиције. Ако сада не разјаснимо положај председника, најављујемо кризу 2021. године. Иса Мустафа испуњава све услове да буде (тзв.) председник Косова – рекао је Хазири.

Та „позиција“, према коалиционом споразуму, требало би да припадне ДСК, јер су, како се наводи, одустали од става да Вјоса Османи буде премијерка нове тзв. владе.

„Метро газета“ подсећа да Курти није увек имао лепе речи за Мустафу, који је у претходној тзв. влади био „премијер“. Називао га је „српским војником“, „кукавицом“, „Тачијевим подређеним“ и гађао му је кућу „молотовљевим коктелом“.

Најзад, „Метро газета“ подсећа да је Тачи 6. фебруара 2016. године за председника тзв. Косова изабран гласовима ДСК, те да је гласање одржано уз високе тензије и да је седница парламента двапут прекидана бацањем сузавца и протестима припадника „Самоопредељења“ на улицама.

Оставите Коментар