Kо је био Никола Скобаљић?

Рођен око 1430. године, Никола Скобаљић је био војвода из Дубочице, области у околини Лесковца. Био је властелин под деспотом Ђурађем Бранковићем и последњи владар Дубочице, која се у том тренутку налазила на граници са Османским царством.
Због неретких сукоба у пограничним деловима, владар Дубочице је морао да буде непоколебљив и храбар, а Никола је управо то и био. Живео је у Скобаљић граду, тврђави на обронцима планине Kукавице код Вучја. Због неприступачности овог предела као и Николине храбрости и одважности, Турци су га се бојали и избегавали овај град.
У народу су га звали Вук из Дубочине и Змај из Вучје, а по легендама, Николу је мајка родила прогутавши живу рибу скобаљ. Управо то натприродно порекло сведочи о његовом значају међу народом.

Након освајања Цариграда, Мехмед ИИ Освајач се усмерио ка Србији, која му је стајала као једина препрека ка Западној Европи. 1454. године, за одбрану, Ђурађ Бранковић је формирао две војске од којих је једну предводио војвода Никола Скобаљић, стационирану у Дубочици. Међутим, Скобаљић је добио наређење од деспота да уколико дође до сукоба са Мехмедовом бројнијом војском, град буде предат, и биће преузет по доласку Угарске помоћи.
Скобаљић се оглушио о деспотову наредбу и упутио своју војску ка Турцима. У битки код Бање их је сачекао и потукао до ногу са значајно мањом војском.
Турци су говорили да никад до тад нису сведочили да тако мало људи се успешно бори против тако велике силе, и истицали, да би цар био до ногу потучен да су се Срби “сви заједно састали”.
Велики султан, био је толико разјарен поразом своје војске, да је морао лично да дође и суочи се са Скобаљићем. По доласку султана, у повлачењу према својој тврђави код Вучја, Скобаљић је пружио снажан отпор али је 16. новембра 1454. године био поражен и заробљен. Истог дана је заједно са стрицем набијен на колац, као опомена сваком ко се буде супротстављао Турцима, и тако остао упамћен као први Србин познат именом који је осуђен на ту језиву казну.

Овај змајевити јунак ће остати упамћен као човек који се са својом малом војском супротставио целом царству, и показао да је вук и даље вук, иако је без чопора.

Оставите Коментар