Према новој анкети, велика већина становника ЕУ у случају хипотетичког америчко-руског рата жели да остане неутрална.

Штавише, према студији, две чланице НАТО пакта, Грчка и Словачка, вероватније ће прискочити у помоћ Москви него њиховим савезницима у НАТО пакту, преноси амерички Stars and Stripes. У исту групу са Словачком и Грчком можемо ставити и Аустрију, али је Stars and Stripes није навео јер није чланица НАТО пакта.

Истраживање, које је спровео Европски савет за иностране односе, се у 14 држава ЕУ бавило бројним питањима, од трговине и климатских промена до потрошње за одбрану. На питање коју страну треба подржати у случају америчко-руског рата, већина у свим земљама, осим једне, рекла је да би најбоље било не подржати никога и остати неутралан.

У случају хипотетичог сукоба Вашингтона и Москве, Пољска је била једина земља у којој је мањина од 45 одсто испитаника изабрала неутралност. Трећина Пољака изјавила је да ће подржати Америку, а само шест одсто Русију.

Грчка и Словачка снажно су подржале неутралност, Грци са 81 одсто, а Словаци са 65 одсто. Али, упркос чињеници да су обе земље чланице НАТО пакта, испитаници су дали већу подршку Русији него Сједињеним Државама.

У Словачкој их је 20 одсто рекло да би у хипотетичом сукобу помогло Москви, а само шест одсто их је спремно да помогне Вашингтону. У Грчкој би Сједињеним Државама помогло само пет одсто испитаника.

У Немачкој, која је дом за око 30.000 америчких војника, 70 одсто је гласало за неутралност, 12 одсто подржава САД, седам одсто Русију.

ОВАКАВ ШАМАР АМЕРИКА НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА: У случају рата са Русијом, Европа ће бити неутрална, а неки и на страни Русије! 1Према објави, слични резултати су добијени када су Европљани питани о могућем сукобу између Сједињених Држава и Кине. Одговор “неутралност” био је далеко најзаступљенији.

„Ова студија открива темељни помак у ставовима Европљана о свету”, каже се у кратком прегледу Европског савета за иностране односе.

Студија је спроведена у раздобљу напетости између Вашингтона и његових дугогодишњих савезника у Европи. Аутори анкете сугеришу како би резултати такође могли да одражавају све већу жељу Европљана да ЕУ учине “независном противтежом” великим силама попут Сједињених Држава, Кине и Русије.

Било како било, анкета и посебно реакција на потенцијални руско-амерички сукоб, потпуно је изненадила неке аналитичаре. Представник Универзитета Кил у Немачкој Марсел Дирсус је резултате студије назвао невероватним.

„Након деценије током које су Сједињене Државе штитиле милионе Европљана од Совјетског Савеза и Русије, велика већина Европљана жели да остане неутрална у потенцијалном америчко-руском сукобу”, збуњен је Дирсус.

„Ово је грозно”, овим речима је резултате истраживања коментарисао Констанц Штелценмулер, стручњак за Немачку с Брукингс Института у Вашингтону.

Европски савет за иностране односе је наложило агенцији You Gov да спроведе ову анкету, а у њој је учествовало више од 60.000 људи широм Европе.

loading...

Оставите одговор