Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет поручио је данас у видео поруци да су пре двадесет година САД и остали савезници из НАТО „интервенисали како би спречили даљу хуманитарну катастрофу на Косову“, а председавајући косовске скупштине Кадри Весељи тврди да ће „народ Косова увек бити захвалан лидерима демократског света на челу са САД“.

„Ова годишњица подстиче нас на размишљање о људској цени сукоба тада и о многима који се носе са болом чак и данас“, поручио је Коснет, преноси РТК2 на српском језику.

Коснет тврди да су „САД подржале неопходну и оправдану употребу силе НАТО као последњи излаз да се оконча кампања етничког чишћења Милошевићевог режима након неуспелих константних дипломатских напора да се дође до мирног решења“.

„Сједињене Државе су реаговале у знак подршке беспомоћним цивилима. Реаговали смо да бисмо сачували мир, слободу и стабилност у региону. Ови циљеви одражавају најдубља америчка уверења. Верујемо да сви људе без обзира на етничку или верску припадност заслужују да живе достојанствено, безбедно и слободно“, тврди Коснет.

Амбасадор САД у Приштини даље наводи да се „на дан обележавање ове годишњице присећају стотина хиљада невиних људи протераних из својих домова и хиљада оних којима је науђено или су нестали“.

„Сећамо се и жалимо за сваким трагично изгубљеним животом. Не смемо избегавати да признамо да физичка и психолошка траума и даље представљају терет за хиљаде жртава и чланова породица“, каже Коснет.

Он „позива обе владе (у Београду и Приштини) да обнове напоре да се тражи правда за жртве ратних злочина“.

„Тако да данас поред размишљања — тражим дела. Подстичем владе Косова и Србије да осигурају да жртве и њихове породице — свих националних припадности и из свих заједница — имају потпун приступ информацијама о судбини оних који се и даље воде као нестали“, навео је Коснет.

Он оцењује да „само са искреним суочавањем са својом прошлошћу грађани Косова и Србије могу да се надају томе да изграде друштва где ће све заједнице живети заједно у миру и достојанству“.

Председавајући косовске скупштине Кадри Весељи тврди да су „напади НАТО окончали геноцидни терор на Косову“.

„Поносни смо што је Алијансу са НАТО-ом, коју је започео ОВК, данас наставља косовска војска“, навео је Весељи, преноси РТК2.

Он тврди да ће „народ Косова увек бити захвалан лидерима демократског света на челу са САД“.

„Били су са нама у најгорем тренутку наше историје. Поносни смо што је савез са НАТО, који је започео ОВК, данас наставља косовска војска. Увек у служби слободе и мира“, закључио је Весељи.

2 KОМЕНТАРА

  1. „Неопходна и оправдана“ употреба силе (???) . . . ( Мимо и против свих важећих међународних закона ! ! ! )
    И ви нама то причате и сада, двадесет година послије страшног злочина који сте нам учинили, послије тешког разарања и загађивања нашег животног простора и послије немилосрдног и бесправног пљачкања наших територија са немјерљивим природним и културним богатством !? Као да смо ми индијанско племе, а Косово комад индијанског пашњака који вам треба да пасете ваша говеда . . .
    Е, па слушајте „говедари“, потцјењујете много нашу интелигенцију – не можете нама причати шупљу причу ! Прочитани сте, и то не само од нас Срба! Опште је познато да сте ви највеће зло данашње цивилизације и да сте осуђени на пропаст! Да ћете нестати са лица ове планете, гдје вас је сам Сотона био закопистио ! Сигуран вам пут у Пакао!

Leave a Reply