Већ неколико година трају најаве о градњи Куле Београд, највишег објекта у оквиру пројекта „Београд на води“, али у догледној будућности и највеће зграде у српској престоници. Међутим, тек последњих месеци градилиште се активирало, а чак и обични смртници могу да виде да је кула коначно кренула ка небу!

Сви који су последњих дана и недеља прошли овим делом престонице, поред тржног центра чији се груби радови приводе крају, могли су да виде још једно градилиште на којем су прво постављени темељи, а затим и неколико спратова, углавном подземних, у оквиру већ поменуте Куле Београд.

View this post on Instagram

На обали Саве, најављена као будући симбол престонице гради се Кула Београд. После дугогодишњих најава када би могла да буде завршена, тек је ових дана арматура конструкције надвисила нулту коту. У међувремену је изабрана и фирма ,,Велко груп"која ће застаклити фасаду куле са преко 23 хиљаде квадрата стакла. #beograd #belgrade #beogradnavodi #belgradewaterfront #beograd_u_slikama #beogradskeulice #novibeograd #beogradske #ig_balkan #ig_serbia #ig_beograd #srbija #beogram

A post shared by Београдске.рс (@beogradskers) on

На градилишту је свакодневно прилично велики број радника, постављена су и четири велика крана, те је за очекивати да у будућем периоду, сваког месеца никну по минимум два спрата. Иначе, овде главни посао води италијанска фирма „Пицароти“. Кула Београд би, када буде завршена, требало да има око 40 спратова и да буде висока чак 168 метара, а о којој се висини ради најбоље показује податак да су „Београђанка“ или Кула Ушће достигли „само“ 100 метара. Међутим, мало је оних који знају да је по првобитном пројекту кула требало да буде још виша, па је тако 2014. обелодањено да ће имати чак 220 метара, да би касније, у марту 2016. на јавној презентацији у Градској управи била “скраћена” на садашњих 168 метара, пише „Блиц“.

  • Тим дизајнера из Чикага, који је задужен за пројекат, оценио је да би се лепше уклопила у перспективу града уколико би била нижа. И поред тога, она ће бити највиша зграда у овом делу Европе и имаће 50.000 квадрата – рекао је тадашњи градоначелник Београда, а садашњи министар финансија, Синиша Мали.

Такође, првобитни пројекти који су били представљени јавности, приказивали су прилично шпицасту кулу, док је она сада много више – пљоснаста.

Оно што се међутим није мењало то је њена намена. У њој ће се налазити хотел и апартмани “Сент Реџис”, а на последњем спрату и највиши видиковац у Београду. Предвиђено је да има 50.000 квадрата, више од 40 спратова, паркинг на два подземна нивоа, изнад којих ће се на девет спратова простирати луксузни хотел “Сент риџис”. Ресторан ће бити на 38. спрату, на врху видиковац, а биће директно повезана и са суседним тржним центром “БW галеријом”.

Према неким проценама, она ће имати око 23.000 квадрата стакла.

Оставите Коментар