Када неки странац слуша излагање премијера Црне Горе Душка Марковића о Црној Гори као најбољој туристичкој дестинацији и економском „тигру“ у региону, свакако пожели да посети обалу Црне Горе.

Нажалост, ситуација је супротно од Марковићевог хвалоспева. Цене су изнад просека, особље неретко нељубазно као што се може видети на следећем видеу. Конобар једног хотела у радној униформи и чарапама прети и тера туристе са плаже, међу којима се налази и дете од пар година.

  • Ало излази из воде, ало излази из воде – некултурни конобар обраћа се туристима и додаје:

  • Мичи ове ствари, мичи ово – растерујући туристе са плаже.

Жена којој конобар миче ствари из говора се чује да је рускиња, која на руском каже:

  • Не дирајте, то није ваше!

Иако званичне статистике говоре о неслућеним узлетима црногорског туризма, свакодневица то веома снажно оповргава. Разлоге можемо наћи у овом видеу. Бахатост, нетрпељивост, осионост су, на жалост, оно што дочекује туристе. Приметно, ти изрази „добродошлице“ се посебно односе на госте из Србије. То је и разлог што се они природно све више окрећу оним туристичким земљама у којима не буја антисрпска хистерија у медијима и стога, последично на плажама. Кад већ дају новац, а иду на летовање, могу да бирају и земље где их не доживљавају као „окупаторе“ и „вековне угњетаче“.

Подсетимо, статистика показује да број туриста из Србије и Русије који су традиционално најбројнији гости на нашој обали – три пута је мањи него ранијих година у ово доба. Плаже су празне или полупразне, а и тамо где се наизглед чини да има купача углавном су у питању домаћи гости и они који овде имају викендице.

Председник сектора туристичких агенција у Црногорском туристичком удуружењу Петар Ивковић пре пар дана саопштио је да подаци дигиталних интернет канала продаје говоре о скоро 40 одсто мање индивидуланих резервација, те да се „прелило“ на тржишта Турске, Грчке и Египта.

Оставите Коментар