Пријава коју је представница Приштине у САД Вљора Читаку поднела против шефа дипломатије Ивице Дачића није доспела на дневни ред Савета безбедности УН, јер су се томе успротивили амбасадори Русије и Kине.

Читакуова је прошлог месеца поднела пријаву против Дачића због тога што је јавно показао њену крштеницу из 1990. године да би доказао да су документа Албанцима издавана и на српском и на енглеском језику. Представница Приштине је после тога “савила табак”, а српском министру замерила је поред изношења приватних података и наводно агресиван наступ на седници Савета безбедности. Тужбу је подржала Велика Британија, али су је блокирале Русија и Kина.

– Поднела је тужбу због моје изјаве да и она има српско држављанство. Следећи пут ћу понети списак српских држављана запослених у УН, а који су са Kосова. Чињеница је да они имају држављанство наше земље, а раде против Србије, што је важно, јер је ипак реч о статусном питању – рекао је Дачић.

Сусрете Дачића и Читакуове, која заступа Приштину на седницама СБ, одликују оштри окршаји, а Читакуова редовно оптужује Србију за кршење права Алабанаца укључујући и то да им наводно није било дозвољено да користе свој језик. Београд је оптужила чак и за колонизацију Kосова, а једнострано проглашење независности упоредила са процесом деколонизације у Африци.

Дачић је одговорио на прошлој седници СБ УН на којој се расправљало о ситуацији на KиМ када је показао крштеницу Вљоре Читаку и открио да она до сада није тражила отпуст из држављанства Србије. Читакуова је српском министру касније одговорила на “Твитеру”, рекавши да “није успео да је заплаши” и одмах узвратила новим оптужбама да је Србија “украла” многе званичне документе који су издавани на KиМ.

Пропустила је, међутим, да објасни да катастарске и матичне књиге са KиМ нису украдене, већ су 1999. измештене на територију централне Србије. По споразумима постигнутим у Бриселу, Београд је започео скенирање катастарских и матичних докумената, како би их доставио Албанцима, преко специјалног представника ЕУ на KиМ, али је тај процес обустављен јер је Приштина једнострано прекршила постигнуте договоре.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here