Лисичији поток и скоро уништена Краљева чесма. Место где је после ослобођења Београда стрељано, без суђења, око хиљаду људи.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је посетио ово место са Оливером Вучковић, директорком Завода за заштиту споменика, Слободаном Станојевићем, директором ЈКП Зеленило Београд, а на позив историчара Бојана Димитријевића и Бранимира Гајића.

Завод за заштиту споменика културе града Београда добио је налог да одмах уради пројекат реконструкције Краљеве чесме, а ангажоваће Грађевински факултет да се уради пројекат статике како стене тако и парка. ЈКП Зеленило Београд добило је задатак да припреми пројекат уређењa спомен парка. У децембру ове године Скупштина града Београда прогласиће Лисичији поток јавном зеленом површином како бисмо могли да уредимо овај простор и одржавамо спомен парк. Заједно са представницима удружења која су већ упућивала предлоге Граду Београду за уређење овог комплекса расписаћемо конкурс за идејно решење споменика.

Београд памти све Београђанке и Београђане који су страдали. Како оне који су убијени у бомбардовањима 1941. и 1944. године, тако oне који су октобра 1944. године дали животе у борбама за ослобођење града од нациста тако и оне који су невини страдали у револуционарном терору после ослобођења. Само тако ако поштујемо све жртве постижемо национално помирење. Помирење у коме нема места за квислинге, али има места за све невине жртве безобзира на којој страни су били.

Оставите Коментар