Председник Србије Александар Вучић присуствује отварању Здравствене станице Борча у оквиру Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ Палилула.

Грађани Борче ће данас добити најмодернији дом здравља у Србији у чијем саставу ће бити и служба хитне помоћи.

  • Хвала вам што сте дошли! Рекао сам да ћемо да урадимо ову здравтсвену станицу, али и да ћемо да радимо канализацију и пре краја године почињемо и канализацију на левој обали Дунава. Полако ћемо да радимо све што нисмо у претходних 30 година – рекао је председник окупљенима.

Вучић је рекао да је била обавеза да се ово уради, да су године пролазиле, а да готово ниједан политичар ништа веће није урадио.

  • Напорним радом добили смо овај велелепни објекат. Хвала вам на стрпљењу, а ми ћемо да наставимо да радимо – рекао је председник.

Око 70.000 картона пребачено је у овај дом здравља, а председник је поручио грађанима Борче да не морају да иду у центар града јер имају модернији дом здравља и све на једном месту.

  • Градићемо и нове мостове, ускоро и аутопут до Зрењанина, а онда спајање Зрењанина и Новог Сада. Све ово подићи ће вредност ваше имовине овде, а подићи и ваш стандард. Довешћемо инвеститоре на леву обалу Дунава, а онда смо, чини ми се, обавили своју мислију. Поносан сам, пре свега на здравствене раднике, јер нема ништа светије од спасавања живота људи – рекао је председник Србије.

Вучић се захвалио грађанима Борче и најавио да ће се и даље радити и улагати у овај део Београда.

  • Дом здравља смо урадили за две године и мислим да је урађен одлично. И споља изгледа лепо и не делује уопште као дом здравља. Здравство постаје један од кључних стубова, не само друштва, већ државе. Важно је за бољи стандард и за, пре свега, спасавање људи – рекао је Вучић.

Примећује, каже, да људи почињу да верују Србији и виде да можемо да се такмичимо и побеђујемо друге у Европи.

  • Од Кикинде, Пирота, Лознице, Смедеревске Паланке, Прокупља… Сви они добијају улагања у здравство. Градимо 12 нових болница и то су огромна улагања – каже председник.

Најавио је ново повећање плата пре краја године, а колико ће оно бити, зависиће од стања у буџету.

Председник Србије се, након обиласка Дома здравља, обратио новинарима.

  • Неки су имали визију, радили више од осталих и зато данас отварамо ову установу. Визија стабилне и модерне Србије постаје реалност, а за мене је важно да смо људима на левој обали Дунава, после деценија обећавања, почели да дајемо оно што им припада. Овај велелепни центар је дивно место где ћемо спасавати животе – каже Вучић.

Грађани више не морају да иду у центар града, већ могу да добију све што им је неопходно на овом месту. Развојем здравства, каже, показујемо колико вреди улагање у исто.

  • Изградили смо и урадили више него за претходних 50 година. Урадили смо две нове ковид болнице, радимо трећу, реконструисали смо Тиршову и на десетине болница широм Србије. То је за нас најважније јер, колико будемо способни да сачувамо животе, сачуваћемо и будућност – каже председник.

Додаје да се свуда гради, а да на мало места има кашњења. Овај пројекат је, каже, урађен на време и урађен добро.

  • Хвала лекарима, епидемиолозима и позивам људе да се вакцинишу. Молим лекаре да донесу одлуку када је реч о трећој дози вакцине јер вакцинисанима и ревакцинисанима већ истиче рок. Имамо вакцине, не истиче им рок како су неки рекли, и молим људе који се нису вакцинисали да се вакцинишу. То што сте вакцинисани не значи да се нећете заразити, али су шансе за оздрављење знатно веће – каже Вучић.

Од октобра, каже, стиже и пета вакцина – Модерна, а за који дан пуњење руске вакцине. Најављује и производњу кинеске вакцине у Србији.

  • Молим вас, вакцинишите се! Не треба нам поновно затварање земље! Хоћете веће плате, али ако затворимо земљу, не можемо да их повећавамо. Питање одговорности је кључно – рекао је председник.
  • Политичка позиција Србије је тешка и незавидна по питању регионалне стабилности. Сви се наоружавају, то указује да морамо имати високу дозу обазривости и пажње и да прецизно делујемо у будућности – истакао је председник.

Подсетимо, изградња дома здравља почела је у децембру 2019. године, а пројектован је за популацију од 200.000 становника, што је сасвим довољно ако се узме у обзир да у Борчи живи 150.000 људи.

Дом здравља има 7.000 квадрата, од чега 1.300 под земљом, а у овој установи радиће 150 лекара и сестара.

Оставите Коментар