Многи протерани Срби желе да се врате на своје огњиште, али страхују због сталних провокација

Фото: Wikipedia/Tomas Hora, Телеграф
Фото: Wikipedia/Tomas Hora, Телеграф

Читалац Телеграфа послао је алармантну фотографију која је настала у Далмацији, у Горњем Карину код Обровца. У овом месту налази се плажа на којој се купају претежно Срби. Са циљем да их испровоцирају Хрвати су на самом улазу написали „Плажа за псе“ и НДХ.

Последња провокација, исписана на напуштеној кући, само је једна у низу увреда коју Срби свакодневно доживљавају у Хрватској. Оне су „најблажи“ облик терора кроз који наш народ пролази у земљи из које је протерано на хиљаде Срба.

И након 23 година од операције „Олуја“, наш народ се и даље не осећа сигурно у Хрватској, чак и ако је само туристички посете.

Многи протерани Срби желе да се врате, али због сталних провокација страхују од тога шта може да се деси.

Стравична провокација Фото: Телеграф

Широм Хрватске на хиљаде кућа које припадају Србима и даље су празне. Питање је да ли ће икад више оне постати дом. Иако желе да се врате у земљу која је до пре мање од три деценије била домовина и нашем народу, многи Срби сматрају да у њој никад неће бити безбедни.

Многи се плаше и за живот.

Провокације, увреде и непријатељство Срби доживљавају широм Хрватске. Скидање таблица, конобари који неће да услуже српског госта јер је уместо каве наручио кафу, као и продавачице које неће да дају хлеб већ крух, све то очекује Србе.

Рат између Хрвата и Срба одавно је прошао, али мир и спокој наш народ у њој и даље не налази. Они који су у колонама, на тракторима само са најосновнијим стварима, бежали из Хрватске, маштају да ће једног дана да се врате у куће у којим су живели и одрастали.

Срби страхују за живот Фото: Телеграф

Али још увек све остаје само на надањима.

МАСОВНА ПРОТЕРИВАЊА СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ ТОКОМ РАТА

Током четири дана, у августу 1995. године Хрвати су протерали Србе са простора бивше Републике Српске Крајне у Хрватској. Операција је названа Олуја, а међународни кривични трибунал у Хагу, ју је окарактерисао као удружени злочиначки подухват.

Са територије бивше Републике Српске Крајне протерано је око 200.000 Срба.

У операцији Олуја протерано 200.000 Срба Фото: Profimedia/AFP

У операцији Бљесак 1. маја 1995 године, за само 36 сати протерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или је нестало међу којима 9. деце и 57 жена. Операција је спроведена на територији Западне Славоније.

Ивана Влајковић

Извор: telegraf.rs