Најважније је да не паничимо, држава је спремна за борбу са корона вирусом, имамо довољно свега што је неопходно и свима ће бити пружена неопходна помоћ. Требало би да будемо озбиљни и одговорни и слушамо упутства надлежних.

Ово су главне поруке епидемиолога и бившег директора Института за јавно здравље Ниш, Бранислава Тиодоровића, који говори о вирусу Ковид-19, како се борити против њега, као и које су групе најугроженије.

Да ли се плашите овог корона вируса?

  • Не, уопште се не плашим. Када прођете пандемију свињског грипа, очекујете и дочекујете еболу, која је неупоредива са Ковидом -19, па епидемијама морбила, жутице… Наравно, сваки посао носи неки ризик. Овај наш, такође, али страха нема.

Да ли имамо велики број оболелих у односу на број тестираних?

  • Немамо, уобичајено је. Сви људи који испуњавају услове по већ утврђеном алгоритму – да су дошли из жаришта заразе, били у контакту са неким ко је одатле дошао, а имају повишену телесну температуру, кашљу и кијају – послати су на тестирање.

Да ли у наредном периоду очекујете нагли скок оболелих?

  • Имаћемо благи раст оболелих, али бројке су релативне. Једине сигурне су оне о смрти, јер свака мора да се пријави. С друге стране, број заражених је релативан, и то важи и за Кину и за Италију. Очекивано је да ће период око католичког и православног Ускрса носити ризик због доласка наших људи који су запослени у Немачкој, Италији, Швајцарској, Белгији, Данској… Апелујемо на наше грађане да се уздрже од доласка у Србију, ако су болесни, имају температуру, кашљу и кијају.

Колико једна особа може да зарази људи?

  • Кинези су објавили да је то 2,4. Ја кажем три особе, али те три могу да заразе пута три и тако укруг. У ризику су они који су зараженој особи ближи од метра. Зато говоримо да се перу руке, држи раздаљина, да се људи не љубе.

Колико вирус опстаје у спољној средини?

  • Држимо се искуства из Кине, која су показала да вирус може да преживи тек неколико сати у спољашњој средини.

Колико је важна дезинфекција површина?

  • Површине где се крећу инфицирани требало би дезинфиковати средствима на бази алкохола, јер ту вирус може да опстане три до четири сата. Мобилни телефони су најопаснији, тастатуре, слушалице, столови, кваке…

Да ли знате докат ће трајати Ковид-19 у Србији?

  • Тешко је то прогнозирати. Обично иза благих зима дођу хладнији или чак кишовити периоди у априлу и мају. Такво време погодује вирусу. Али ако мај буде топао и сунчан и то се настави у јуну, онда очекујемо пад епидемије.

Оставите Коментар