Већ деценијама знамо да због учесталог коришћења антибиотика бактерије могу развити отпорност на њих, али изгледа да и друге врсте медикамената, укључујући ибупрофен, такође појачавају резистенцију бактерија на антимикробне лекове.

Наиме, различити сојеви бактерија могу да размењују генетски материјал због чега се међу микробима толико успешно и шири отпорност на лекове, а сада су научници из Аустралије открили како пет најчешће коришћених не-антибиотичких лекова додатно подстичу измену гена међу бактеријама.

Током студије, истраживачи су проучавали шест лекова: ибупрофен и два друга противупална средства; напроксен и диклофенак, лек који смањују липиде гемфиброзил, бета блокатор пропранолол и иопромид, који се користи при рендгенском снимању.

Изненађујући резултати

Научници су сваки од наведених лекова помешали с две врсте бактерија, од којих је једна била резистентна на три врсте антибиотика, док је друга била резистентна на четврту врсту.

Након осам сати инкубације, смесе су тестиране како би се видело садрже ли сада бактерије које су отпорне на сва четири антибиотска лека.

У смеси с иопримидом и контролним смесама, које нису биле помешане с наведеним лековима, није пронађена бактерија отпорна на четири врсте антибиотика, но она је уочена у смесама које су биле изложене ибупрофену, напроксену, диклофенаку, гемфиброзилу и пропранололу. До појаве четвероструко отпорне бактерије дошло је чак и при изузетно ниским концентрацијама ибупрофена, напроксена и гемфиброзила.

Промена перцепције

Научници сматрају како су ови резултати истраживања прави изазов за традиционални начин размишљања.

„Једноставно више не стоји да ће само смањеном употребом антибиотика нестати проблем бактеријске отпорности на антимикробне лекове“, рекао је доктор Адам Робертс

Оставите Коментар