Док су мештани Коњшчине у Загорју запрепашћени изгледом фонтане, ХДЗ-ов начелник Мирко Крзнар каже да се не ради о никаквом усташком симболу, већ о апсиди, која потиче из црквене архитектуре.

Загорска општина Коњшчина ускоро би на Тргу др Фрање Туђмана требало да добије фонтану у облику слова ‘У’. Радови су почели прошле године, а свечано отварање новоуређеног трга требало би да буде у августу на Дан опшине.

На челу пројекта је ХДЗ-овац Мирко Крзнар, начелник Коњшчине, који је 90-их радио у Сабору као припадник саборске страже. Национал је објавио изглед пројекта у којем се види како су једине клупе за седење око фонтане постављене на врху тако да чине карактеристично слово ‘У’.

Позвали смо начелника Коњшчине за коментар.

„Не бих хтео да се мешам“, најпре је поручио Мирко Крзнар па ипак на инсистирање да нам појасни зашто уређује Трг др Фрање Туђмана у облику слова ‘У’, објаснио да то нема везе с усташким симболима, већ с црквеном архитектуром.

  • То није никакав облик слова ‘У’ нити има икакве везе с усташким симболима. То је апсида, полукружни облик, као што је у свим црквама и који потиче из црквене архитектуре. И то је идеја пројектанта, а не моја. Мене то нити не подсећа на слово ‘У’, ја сам се сложио с идејом пројектанта и не видим уопште у чему је проблем. Не разумем, али то је тако, увек се нађе троје, четворо незадовољних којима баш све смета и које боли успех – рекао је Крзнар истичући како ће целокупно уређење трга коштати 1,5 милиона куна.

Део финансира држава, део жупанија, а део  ЕУ фондови. Крзнар је нагласио и како је по грађевинској инспекцији, која је реаговала по пријави због уређења трга, установљено да је све у реду.

  • Радови су почели још прошле године и нико се досад није бунио. Још пре пола године сам добио дојаву да ће кренути напади на мене, све је то инструирано. Отварамо нова радна места, треба да подигнемо плате, па то појединима смета. Понављам, ово нема апсолутно никакве везе с усташким симболима – нагласио је начелник.

Оставите Коментар