Иако је српска полиција на Мердару  учесницима фестивала “Мирдита, добар дан“одузела материјале које промовишу тзв. ОВК и независност Косова, спорне фотографије су ипак биле изложене у Београду. У културном центру “Dorćol Platz“ у Београду јуче је отворена изложба “Између јаве и сна“’на  којој су се могле видети и фотокопије трију фотографија које су одузете Елизи Хоџи, албанској уметници са Косова и Метохије.

Фото: Срђан Илић, insajder.net
Фото: Срђан Илић, insajder.net

“Ова изложба је једна врста описа мог живота. Ове фотографије су направљене током деведестих година. Оне су приче људи који воле живот. Каталози заједно са три фотографије са границе, поново смо донели овде.“, објаснила је Елиза Хоџа за албански “Политико“.

На спорним сликама се налази амблем ОВК, албанска и тзв.косовска застава, као и стихови “Косово, крв која се не прашта“ албанског песника Аљи Подримље, а Хоџа је у интервјуу за београдски лист “Данас“ истакла да у њеним фотографијама нема ничега терористичког, да су то фотографије које је направила током протеста деведесетих година, као и да би фотографисала сваки протест у Србији.

Извор: vidovdan.org

--