Kина озбиљно развија своју морнарицу, као и оружје које ће требати да користи. Медији су известили да је Пекинг развио 20-цевни морнарички топ типа „Гатлинг“ која је изгледала више него импресивно и истовремено прилично шокантно.

За сада нису познати детаљи о карактеристикама оружја. Kина углавном ретко пружа такве информације. Према неким стручњацима, Kина је већ спровела три испитивања овог оружја – у јануару, марту и априлу.

Много је непознаница и они покрећу разна питања међу стручњацима. На пример, који је калибар ове „звери“ и колико брзо испаљује метке. Подсетимо вас да је тако малокалибарско оружје из ове глупости најмање двоструко мање по обиму.

Kина развија оружје у стилу Гатлинга. Они су забележени као поморски близински оружани системи (ЦИВС). Знамо за два кинеска оружја у овом стилу – тип 730 и тип 1130. Ако претпоставимо да према карактеристикама тип 730 може испалити приближно 6000 хитаца у минути, остаје питање – колико њих може испалити непознати морнарички топ у једном минуту ? Али ни то не би требало да буде близу стварности, јер други кинески модел, 1130, испали 10.000 снимака у минуту.

Подсећамо вас да Kина сада званично има највећу флоту на свету, а друга после Небеског царства су Сједињене Државе са 37 бродова мање. Пре скоро две године, Пекинг је лансирао први носач авиона свог дизајна, а недавно су и Kинези лансирали трећи десантни јуришни брод.

Kина има нуклеарну подморницу са ракетама продуженог домета Kао што смо известили раније овог месеца, кинеска морнарица је добила стратешку нуклеарну подморницу, која је поново опремљена ракетама које су досезале било где у Сједињеним Државама.

У свету кинеске подморнице сматрају се не најбољима због њихове буке, која омогућава врло брзо откривање. Али модернизација подморнице решила је проблем буке, што је био прави пробој, и омогућила је опремање снажнијим ракетама.

„Подморница 094А постала је модернизована верзија подморнице типа 094. Током преуређења, Kинези су решили један од кључних проблема везаних за буку. Пекинг је то постигао побољшањем хидрокинетичких и турбулентних система, што је омогућило да се на њега поставе снажније ракете ЈЛ-3 “, објаснили су војни аналитичари.

Пре модернизације, подморница је била опремљена слабијим ракетама ЈЛ-2 које су могле погодити само североисток Сједињених Држава. Али сада када је ЈЛ-3 инсталиран на подморници, покривац́е читав амерички континент. Балистичка ракета ЈЛ-3 може да испоручи неколико бојевих глава, укључујући и нуклеарне, на удаљености од 10.000 км. Kина истовремено наглашава да та земља не намерава да буде прва која је започела нуклеарни удар. Ипак, таква модернизација флоте омогућиће влади да се освети непријатељу.

Медији су приметили да морнарица ПЛА има шест подморница Пројекта 094 у различитим модификацијама. Такође је планирана изградња још две ракетне подморнице које ће у потпуности заменити застареле бродове класе 092.

Оставите Коментар