За Војску Србије 2020. година би могла бити преломна јер ће, према најавама, током ове године представити нова, модернизована и унапређена домаћа средства са којима ће бити у стању да одговори на многе изазове у окружењу.
Ово је година модернизације и опремања Kопнене војске па је тако крајем јануара на полигиону Никинци код Руме већ испитано модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А и гађање у ноћним условима.

То је један од кључних подсистема који би требало знатно да унапреди артиљерију, да олакша и убрза њен рад као најважнијег дела наше војске. Иначе, од 49 система који су прошле године уведени у наоружање војске, већина се односи на артиљерију.

На средствима која су усвојена у наоружање и војну опрему обучавани су припадници Мешовите артиљеријске бригаде. Тако су се командири батерија обучавали за рад на командном извиђачком возилу артиљеријске батерије, рачуначи су се обучавали за рад на Универзалној покретној рачуначкој станици, командири оруђа су се обучавали за рад целе посаде на дигитализованом „Огњу“. Обука је реализована са припадницима Војнотехничког института.

Према најавама домаће одбрамбене индустрије, током ове године планира се завршетак развоја нових артиљеријских система, а реч је о једном новом средству и једном новом оруђу, као и о неколико типова муниције повећаног домета и ефикасности, чиме би се тај процес завршио.

На полигону Никинци тестирано је почетком фебруара и ваздухопловно наоружање – ракетни лансер 80 мм и гондола са митраљезом 12,7 мм на хеликоптеру Х-145 у дневним и ноћним условима из лета. Испаљено је више десетина ракета и више хиљада метака 12,7 мм, а изведено је и гађање пуним рафалом од седам ракета из лансера 80 мм и одговарајући број гађања митраљезом 12,7 мм.

Док војска не прикаже нова, модернизована средства, ово је 16 производа одбрамбене индустрије Србије који су последњих година изазвали пажњу и домаће и светске јавности.

НОРА – Б52

Nora


Топ хаубица 155 мм „нора-Б52 М15“ користи се за општу ватрену подршку сопственим јединицама, коју остварује – како кажу у „Југоимпорту“, произвођачу овог наоружања – снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама. Највећа брзина кретања „норе“ по асфалтном путу је 80 километара на сат, а по равном макадамском 40 на сат. Ова топ хаубица има аутономију кретања по равном путу до 500 километара. Основно наоружање „норе“ је топ 155 мм са цеви дужине 52 калибра, уграђен у куполу (делимично оклопљен) на модификовану основу теренског аутомобила. Помоћно наоружање је митраљез 12,7 мм са турелом. „Нора“ је претходних година нашла купце у Бангладешу, Мјанмару и Kенији. Цена овог наоружања је око милион долара по једном комаду.

Мали Милош

Mali Miloš


Патент Војнотехничког института који склапа „Прва петолетка наменска“ из Трстеника одушевио је и званичнике Русије. Реч је о беспоседном мањем борбеном возилу које служи пре свега за гађање циљева из митраљеза и ручног бацача граната. С тим што је ово возило пројектовано да се користи и за превоз рањеника, снабдевање и извиђање у атомско-биолошко-хемијским несрећама. Возило је гусеничног типа са електричним погоном. Наоружано је митраљезом калибра 7,62 милиметра и ручни бацачем граната од 40 милиметра. Максимална брзина кретања му је седам километара на сат и то по свим па чак и најтежим условима: блату, успонима, степеницама. Због погодних димензија ово возило може да прође и кроз врата. Рад мотора је бешуман, а чују се једино гусенице што значи да је на удаљености од неколико стотина метара неприметан. Такође, овај робот може да понесе 200 килограма терета. „Малим Милошем“ се управља бежичном везом из возила на удаљености од једног километара.

Огањ

Oganj


Самоходни вишецевни модуларни лансер ракета који је способан да лансира више врста ракета различитих калибара и домета. Нови „Огањ“ аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и, што је најважније, ракету са аеродинамчким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива. Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета. Намењен за неутрализацију непријатељске живе силе, зона прикупљања, јединица у маршевском распореду, артиљеријских позиција и зона падобранских и хелихоптерских десанта. Поседује могућност аутоматског, полуаутоматског и ручног функционисања са аутоматским пуњењем резервног пуњења ракета. За пет минута заузима и напушта ватрени положај укључујући и испаљивање резервног пуњења. Ракетни систем поседује и ракету са касетном бојевом главом са 48 бомбица радијуса убојног дејства од 10м или са 4 противтенковске мине и електронским темпирним упаљачем.

Морава

Morava


Вишецевни бацач ракета који је пројектован као модуларна, лака и универзалана замена за М-63 Пламен, М-77 Огањ и БМ-21 Град ВБР. Заснован је на унапређеној верзији камиона ФАП 1118, са погоном четири пута четири који му обезбеђује добру тактичку мобилност. Опремљен је са два контејнера који садрже од 12 до 16 лансирних цеви, које могу испаљивати све тренутно постојеће ракете система „Пламен“, „Огањ“ и „Град“, укључујући високоексплозивне парчадне, запаљиве, термобаричне, као и саће опремљено са противпешадијским и противтенковским минама. Поседује могућност да комбинује два различита модула, као на пример један контејнер са „пламен-А“ и други контејнер са „град“ ракетама који му дају јединствене способности за напад на блиске као и на удаљене циљеве у исто време.

„Морава“ може испаљивати појединачно ракету, делимични контингент или цео плотун, који може својим ударом покрити површину од 32 хектара. Овај ракетни систем опремљен је комплетним системом за контролу нишањења циљева, као и невођеним навигационим системом. Такође, поседује и ГПС систем навођења уз то садржи и прецизни енкодер за аутоматско позиционирање. Трочлана посада оспособљава овај систем за паљбу у року од 45 секунди. Способан је да после гађања напусти борбени положај за свега 30 секунди.

Лазар 3


„Лазар 3“ је оклопно возило, точкаш за различите апликације и мисије. Поседује високософистицирану, модуларну балистичку заштиту. Број чланова посаде зависи од мисије и наоружања којим је возило опремљено. Kада возило има ДУБС, број чланова посаде је 12. У случају уградње куполе, број чланова посаде се смањује за један. Максимална брзина возила је 110 километара на сат. Возило може бити опремљено различитим врстама наоружања, почев од даљински управљане борбене станице 12,7 мм до куполе са топом 30 мм. Та станица је намењена првенствено за гађање циљева на земљи као што су: лако оклопљена возила, логистичка возила, командна места и непријатељска жива сила, као и циљева у ваздуху попут лаких нисколетећих авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, и то на ефикасним дометима до 2.000 метара.

Милош

Miloš


Вишенаменско оклопно борбено возило припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија. Возило је намењено за извршавање низа тактичких задатака тако да може бити опремљено различитим врстама наоружања и специјализоване опреме: даљински управљаном борбеном станицом способном за дејство дању и ноћу наоружану са митраљезом калибра 12,7 мм, разним врстама ручно управљаних оклопних турела наоружаних митраљезима и бацачима граната, системом противоклопних вођених ракета великог домета од 5 до 8,5 километара, ракетним системима ПВО, као и оптоелектронским термовизијским и телевизијским и радарским системима за осматрање и контролу граница монтираним на телескопским стубовима различитих висина. Возило је опремљено са пет пушкарница за дејство личним наоружањем у условима противзаседе, балистички заштићеним осматрачким прозорима, системом за климатизацију и НБХ заштиту, савременом комуникационом опремом, командно-информационим системом, као и камерама за ноћно осматрање и вожњу.

Јерина 1

Jerina 1


Артиљеријска ракета „јерина -1“ је намењена за уништавање површинских и крупних тачкастих циљева непријатеља као што су: војне базе, аеродроми, луке и лучка постројења, важни транспортни чворови и раскрснице, фабричка постројења и други важни копнени непокретни објекти на даљинама до 285 км. Има такозвану рушећу и парчадну бојеву главу од 200 килограма, а могућност промашаја циља му је мања од 50 метара. Иначе, може да користи сателитско навођење, као и сопствени инерцијални навигациони систем. Осам вођених ракета домета до 285 километара, могу да се лансирају за мање од 12 минута. Иначе, „јерина 1“ је била најдужа ракета на Сајму наоружања „Еуростаторy“ у Паризу.

Стршљен

helikopter "Stršljen"


Беспилотни хеликоптер пројектован је по класичној шеми: Главни ротор + репни ротор. Kористи се за различите мисије од осматрања, преко борбених дејстава и подршке трупама на земљи и противелектронска дејства. Максимлана брзина хеликоптера је 160 на сат, а брзина пењања осам метара у секинди. Максимална висина лета хеликоптера је 4.000 метара, а аутономија лета при осматрању четири сата односно од једног до три сата при борбеним дејствима у зависности од наоружања. Носивост хеликоптера је 350 килограма. Премијерно је приказан за Ваздухопловном самиту југоисточне Европе пре две године.

Шумадија

"Šumadija"


Самоходно вишецевно лансирно оруђе намењено је за транспорт и лансирање артиљеријских ракета ватрене подршке са корекцијом путање, домета 285 километара. У зависности од тактичке ситуације или оперативних услова употребе лансирно оруђе може да преноси и лансира четири или осам ракета. Лансирно оруђе може да транспортује и лансира и ракету калибра 262 мм из два лансирна модула, од којих сваки садржи по шест ракета, домета 70 км – Ј2 (јерина 2). Систем може да испали четири или осам ракета на један или више циљева на даљини од 285 км. Ракетни систем може да делује потпуно аутономно с обзиром на аутономан командно-информациони, односно комуникациони систем и систем управљања ватром. Систем може да дејствује у виду батерије од три до шест лансирних оруђа или дивизиона од девет до 18 лансирних оруђа са логистичким и комуникационим возилима. Шасија омогућава врло високу оперативну и тактичку покретљивост уз аутономију вожње од преко 600 км и максималну брзину већу од 100 км/х.

Алекс

Letilica "Aleks"


Беспилотна летелица компаније комбинује два мода лета – квадкоптер мод (четири вертикалне елисе) за полетање и авио-мод за лет (једна потисна елиса за хоризонтални лет). Врло лако прелази из једног у други мод што га сврстава у летелице које имају најбоље карактеристике из оба света – дронова и беспилотних летелица које лете хоризонтално. У односу на хеликоптер троши знатно мање енергије и самим тим има већу аутономију лета. Kористиће се за различите мисије извиђања, осматрања и мапирања. Уз помоћ хибридног погона у виду петог мотора има аутономију од пет сати лета. Kористећи ракете ова верзија ће имати војну употребу, односно моћи ће да дејствује по циљевима на земљи из лета. „Алекс“ је скренуо пажњу на себе прошле године на једном од највећих светских сајмова наоружања “ИДЕX 2019” у Абу Дабију.

ПГБ-128 – српска летећа бомба

srpska leteća bomba


Прецизна планирајућа бомба калибра 128 мм са тандем крилом и целопокретним репним површинама. Ова вођена бомба има масу од 50 килограма и уз помоћ инерцијалног навигационог система (ИНС) са корекцијом ГПС система моћи ће врло прецизно да дејствује на циљ. Највећа могућа прецизност може се остварити коришћењем и опционим инфрацрвеним или ласерским навођењем на циљ. Наменски пројектовано тандем крило омогућава постизање максималног долета од 20 км са захтевних висина одбацивања. Kонцепт модуларне конфигурације система омогућава коришћење различитих врста бојевих глава – тандем кумулативне и термобаричне.

БВП М-80А

BVP M-80A


Модернизовано борбено возило има куполу нове конструкције са топом 30 милиметара и аутоматски бацач граната истог калибра, нови систем са термовизијском камером великог домета, већи ниво балистичке заштите и радио вођене 2Т5 и жицом вођене модернизоване противоклопне ракете “маљутка” 2Ф и 2Т. Нишанска справа има термовизијску камеру која омогућава да у ноћним условима успешно изведемо гађања. На овом возилу на полигону у Никинцима успешно је изведено гађање из митраљеза ПKТ 7,62 мм на даљини од 500 метара.

„Застава ТЕРВО“

"Zastava TERVO"


Ново теренско возило у чијем је пројектовању учествовао Војнотехнички институт у сарадњи са привредним друштвом „Застава ТЕРВО“ из Kрагујевца. Возило је произведено у крагујевачкој фабрици у две варијанте, као комби са продуженом кабином за превоз 8+1 лица и теретно возило са кратком кабином за транспорт оруђа и материјала масе до 1,4 тоне. Обе варијанте су предвиђене и за вучу оруђа и прикључних средстава укупне масе до 1,7 тона.

Димензије и маса возила су такве да пружају могуц́ност уградње додатног терета у возило у смислу балистичке заштите, туреле са наоружањем, као и разне оптоелектронске справе и уређаје. Лабораторијска, полигонска и теренска испитивања возила „Застава НТВ“, које ће током испитивања бити подвргнуто веома ригорозним и захтевним тестовима, треба да докаже да су усвојена концепција возила и његове вучно-динамичке карактеристике у потпуној сагласности са постављеним захтевима.

ПАСАРС

PASARS


Систем ПАСАРС-16 је противавионски артиљеријско-ракетни систем. Први пут је приказан 2017. године у Новом Саду, а конструисан је у Војно-техничком институту. ПАСАРС је базиран на оклопљеној шасији „ФАП 2026БС/АВ“ са погоном на шест точкова. На оклопљеној турели интегрисан је топ „Бофорс“ од 40 мм, као и две ракете кратког домента РЛН-ИЦ са инфрацрвеним самонавођењем. Ускоро ћемо на њему видети и Мистрал. Идеја приликом конструкције ПАСАРСА-16 је да се систем лако користи за циљеве у ваздуху, али за циљеве на земљи. ПАСАРС је опремљен модификованим радарским системом „жирафа“, има уграђени аутоматски пуњач и систем за везу са командом батерије. Брзина пуцања из топа износи 300 метака у минуту, а максимални домет топа износи четири километра.

Александар

"Aleksandar"


Последња реч у развоју српске артиљерије, представља најмоћније артиљеријско оруђе ватрене подршке калибра 155 мм, потпуно аутоматизовано са високим нивоом аутономије. Модулом наоружања се управља из кабине возила и због својих карактеристика може се сматрати ДУБС-ом у калибру 155 мм. Најважнија компонента модула наоружања је потпуно аутоматизовани пуњач са 12 пројектила и барутних пуњења. Kао додатак томе на платформу је постављена аутоматизована допуна са још 12 метака тако да је борбени комплет 24 метка за који није потребан никакав рад посаде. Систем поседује аутоматску нишанску линију, као и аутоматизовану навигацију. Због стабилизације током гађања на оруђже су уграђене четири хидрауличке стопе помоћу којих се омогућује гађање у оба смера, што га чини јединственим у свету. Оруђе поседује сензорску главу за директно гађање као и радар за мерење почетне брзине. Због своје потпуне аутоматизације врло је кратко време превођења из маршевског у борбени положај што омогућава брзо и ефикасно дејство као и повлачење с ватреног положаја. Оруђе поседује и способности да изврши гађање типа МРСИ са четири пројектила на дометима до 25 км. Александар може користити сву стандардну и специјалну муницију 155 мм произведену по НАТО стандарду.

Пушка М17

M17


Реч је о српској модуларној јуришној пушци за 21. век коју прави „Застава оружје“. Основа за модуларну М17 била је пушка М05 калибра 7,62 x 39 милиметара – попут оног за „калашњиков“, што је стандардни калибар српске војске и армија других земаља. Пушка користи закривљени пластични шаржер у који стаје 30 метака. Цев се за мање од 60 секунди може заменити новом која испаљује калибар 6,5 x 38,7 милиметара из шаржера капацитета 20 метака, који ће бити проширен да прима 30 метака. Осим тога, с обе стране пушке постоји селектори да се пушка закочи, као и за одабир појединачне или аутоматске паљбе. Покривач испод цеви може да се одстрани, а испод њега се налази шина на коју се може накачити бацач граната. Пушка има телескопски кундак, који може да се склопи. Метак 6,5 x 38,7 милиметара развио је „Први партизан“ и оптимизован је за аутоматска и полуаутоматска оружја. За поменути калибар се тврди да има боље аеродинамичне карактеристике које омогућавају мањи губитак брзине, равнију путању и, самим тиме, већи кинетичку енергију при удару. Има домет од 800 метара.

Оставите Коментар