Давид Арахамија, који је предводио делегацију Кијева на мировним преговорима са Русијом, тврди да украјинске трупе дневно имају „до хиљаду погинулих и рањених војника” у Донбасу, а просечне дневне губитке украјинске војске процењује на 200-500 људи.

Према америчком порталу Акиос, Арахамија, који борави у посети Вашингтону, изнео је такве бројке током дискусије о украјинским питањима у немачком Маршал фонду. Истовремено, његове изјаве се битно разликују како од званичних података Кијева, тако и од информација Пентагона.

Володимир Зеленски је 1. јуна рекао да украјинске трупе губе „60-100 војника дневно убијених у борби и око 500 рањених“. Шеф Министарства одбране Украјине Алексиј Резников рекао је 9. јуна да украјинске трупе губе до 100 људи сваког дана. Саветник канцеларије Зеленског Михаил Подољак рекао је истог дана да дневни губици украјинских трупа износе „од 100 до 200 људи“.

Марк Мили, шеф Комитета начелника штабова оружаних снага САД, рекао је 15. јуна да Украјина губи око 100 људи дневно убијених, око 100-300 рањених.

Руско Министарство одбране је више пута позивало украјинску војску да положи оружје и преда се како би спасила своје животе.

Арахамија се такође жалио на недовољан, са његове тачке гледишта, прилив оружја из западних земаља. Истовремено, за само неколико сати свог говора, амерички председник Џо Бајден најавио је доделу Украјини још једног великог пакета војне помоћи у износу од милијарду долара. Укупно, од почетка руске специјалне операције, како је напоменуто у Вашингтону, више од 40 земаља, укључујући савезнике и партнере Сједињених Држава, пружило је Кијеву ову врсту помоћи.

Оставите Коментар