Убијени адвокат Драгослав Миша Огњановић гостовао је у емсиији Ћирилица 2015. године, када је објаснио како се нашао у тиму који је бранио Слободана Милошевића, али и како су изнели кључни доказ после којег су у Хагу сви занемели!

„Шест година сам провео у Хагу сарађујући са њим, мада га претходно нисам ни познавао. Пре тога сам га видео само на телевизији. Нисам био ни његов политички истомишљеник. Мој колега Бора и ја смо оснивали партију Народна странка правда. Он је био председник, а ја генерални секретар. То је фама са којом никада нисам хтео да се јавно сучелим, писало је да сам члан ЈУЛ-а, СПС-а итд, немам намеру да такве ствари деманујем“, почиње Огњановић.

На питање водитеља како су га одабрали да буде у тиму који заступа Милошевића, Огњановић је тада изјавио:

„Ја сам у то време био најмлађи члан тима, било је девет адвоката, на челу са Томом Филом. Неки су одбијали због његове политике. Ја сам позван, заиста не знам којим сплетом околности, а он је чак једном приликом мени рекао да зна да сам бранио неке припаднике Отпора. Оно о чему се овде приче је најболније у предмету који је вођен против њега. Навешћу вам један пример који је фрапантан, а колико се сећам то је било током сведочења генерала Божидара Делића, који је био фантастичан и говорио је са позиције знања. Он је заиста један врхунски војни експерт, широко образован“, рекао је тада адвокат.

Како је даље навео, он је „једним транспарентним сведочењем побио све наводе иза којих су стајали експерти тужилаштва у Хагу, Најса и Карле Дел Понте“ .

„Ми смо, а то ме немојте питати како, дошли до филма, аутентичног, који је сведочанство о томе да је Педи Ешдаун, изасланик британског премијера, илегално прешао тадашњу границу СРЈ у координацији са припадницима УЧК, непосредно пре бомбрадовања. И то преко Јуничких планина, а то су козје стазе којима не можете да прођете не знам каквим мотором или неким возилима. То се једва надлеће и авиониома и хеликоптерима. Он је прешао границу, дошао у једно село на Косову, једну албанску кућу у којој се у том примаћој соби на шаторским крилима, налази гомила наоружања, од митраљеза, пушко-митраљеза итд. Он је прегледао цев по цев, оцењујући квалитет оружја. Припадници УЧК су ћутали и стајали око њега и онда је рекао „Оружје вам није добро. Ја сам специјални изалсаник првог министра, тада Тонија Блера и дошао сам овде да вам помогнем да убијате Србе. То се на снимку и види и чује, не постоји никакав трик у овоме што ја вама сада говорим“, присећа се Огњановић.

Сцена која је уследила у Хагу их је све посебно изненадила.

„У том тренутку састав судећег већа тужалашка страна је била комплет британска. По извођењу тог доказа, на затвореној седници, било је и тужно и јадно и са одређеним поносом посматрати њихова лица јер су били без текста. Ништа нису рекли, настао је мук. Доказ је изведен, нико ниједну реч није рекао. Ми смо најавили снимак, и он се налази у судским списима. Тај снимак је сведочанство о учешћу страних служби о ономе шта је рађено пре, за време и после свих ових догађаја на Косову“, додао је адвокат.

Извор: kurir.rs