Бивши амбасадор Србије при Светој столици и при Унеску Дарко Танасковић изјавио је да је свака држава која не признаје једнострано проглашену независност Косово важна, а нарочито Света столица која има велики утицај и углед.

Танасковић је, коментаришући посету председника Александра Вучића Ватикану, навео да је то држава са великим угледом и моралним ауторитетом у католичком свету.

  • Добро је обавештена, зна шта ради, шта су њени интереси – навео је Танасковић, додавши да се Ватикан залаже за мир, стабилност и дијалог.

Танасковић каже да се многе ствари у свету дипломатије одвијају иза кулиса а да Ватикан има велику традицију. Ипак, Танасковић сматра да је на чисто политичком плану утицај Ватикана данас нешто мањи него раније, што не значи да га нема и да не би требало водити рачуна о томе. Када би Ватикан признао тзв. Косово, Танасковић истиче да би то сигурно утицало на поједине латиноамеричке државе, које ипак имају и неке друге разлоге за своје одлуке.

Ипак, Танасковић додаје да је доласком папе Фрање у свету порастао морални аспект утицаја Свете столице, а на ванцрквеном плану Ватикан је поново видљив у вези са најзначајнијим питањима савременог света. Подсећа да је у његовим првим извештајима након што је отишао у мисију и Ватикан био готово сигуран да они неће признати Косово због многих разлога и начина на који се сагледавају међународни односи.

Каже да је један од разлога и то што за разлику од већине других западних држава, Ватикан питање Косова сагледава у оквиру сучељавања исламског и хришћанског света. Наводи и да је јуче, током разговора председника Вучића у Ватикану било јасно да се тај аспект узима у обзир, али постоје и многи други разлози због којих Света столица не мења свој став.

Танасковић је рекао да Приштина врши приличан притисак и сама и преко покровитеља да оствари већи утицај у Ватикану, међутим то није извесно. Додаје и да је кардинал Паролин, који је био у Приштини на освећењу католичке катедрале, тамо био у чисто духовној мисији.

Такође, Танасковић каже да Ватикан држи све канале отворене да би био информисан и да то нема везе са признањем како то често Приштина настоји да прикаже. Када је реч о евентуалном доласку папе у Србију, Танасковић је навео да је председник Вучић јуче био јасан и да му је драго што нема никаквих недоумица у том погледу. Сматра да је јасно да би држава Србија имала користи од посете папе Србији, али то не зависи само од државе и политичких чинилаца већ и од става СПЦ.

Танасковић каже да је на делу опште побољшање односа између Свете столице и Србије и да је јуче и председник Вучић пренео папи поздраве патријарха. Патријарх и папа се веома уважавају што чини атмосферу таквом да је у наступајућем периоду логично да буде помака по питању посете папе Србији.

Поводом навода да је српска компанија „Кото“, коју је Унеско изабрао да рестаурира тврђаву у Новом Брду, саопштила да је у унутрашњост тог здања пронашла непроцењиво културно благо, као и да је изненађена одлуком Приштине да јој забрани даљи рад на том послу, Танасковић је рекао да је јуче генерална директорка Унеска конкретно обећала веће ангажовање.

Додаје да је вест о откривању културног блага свакако интересантна и да има значај. Каже да је питање шта би се ту пронашло јер ће то вероватно потврдити истину да је то било српско и православно светилиште, што властима у Приштини не одговара. Када је реч о кандидатури тзв. Косова за улазак у Унеско, Танасковић наводи да је то данас много теже и да се може очекивати да захтева уопште не буде, али додаје да се са Приштином никада не зна.

Оставите Коментар