Зоран Милановић положио је заклетву и постао пети председник Хрватске, а током инаугурационог говора парафразирао је песму култног београдског бенда Екатерина велика (ЕКВ).

  • Ово је кућа за нас. За све нас. За нас који смо ту, за генерације које долазе, и за оне који долазе, и за оне који ће се вратити својој кући – рекао је Милановић.

Песма ЕКВ „Земља“ почиње стиховима „Ово је земља за нас, ово је земља за све наше људе, ово је кућа за нас, ово је кућа за сву нашу децу…“.

Хрватски аналитичари су Милановићев говор оценили као „примерен и уравнотежен“.

На питање да ли је необично што је Милановић у говору употребио израз који се налази и у песми српског бенда, аналитичар Давор Ђенеро је рекао да не види ништа необично да председник говори модерним језиком.

Сматра и да је тиме Милановић послао поруку и изван Хрватске.

  • Треба знати да се ова инаугурација с више пажње прати у Београду него у Хрватској. Милановић је грађанима Србије послао поруку да се оно што мисли о Вучићу не односи на државу Србију и на њене држављане – оценио је Ђенеро.

Иако то Милановић упорно побија његова породица потиче из долине реке Раме и из средње Босне. Они су одатле кренули крјем 18. века на југ и зауставили се у селу Главница код Сиња.

Хрватски извори признају да на простору Раме готово нема насеља без остатака „старих гробаља“ и „грчких цркава“, али се ту ипак заустављају. Ипак, Рама је позната и по томе да је некада била насељена православцима.

Данас у том крају нису ретка презимена: Павковић, Савић, Тадић, Стојановић, Остојић, Амђелић, Дедић… Ипак, сви они се изјашњавају као Хрвати.

Оставите Коментар