Kомпанија “Дунав Минералс”, која у месту Туларе код Медвеђе истражује бакар и злато, саопштила је да у лежиштима Kисељак и “Јелоу Kрик” има 547 милиона тона руде.

Толико износи “укупан обједињени ресурс” у лежиштима, са садржајима 0,22 грама по тони злата и 0,23 одсто бакра, што је 1,26 милиона тона бакра и 120 тона злата, изјавио је менаџер истраживања Фил Фокс.
“Са великим задовољством објављујемо повећање ресурса у лежишту бакра и злата – Kисељак, као и први прорачун ресурса на суседном лежишту бакра и злата – Јелоу Kрик”, рекао је Фокс.
Он је објаснио да је приликом израде тог извештаја за лежиште Kисељак коришћен гранични садржај метала од 0,15 одсто еквивалента бакра, а заснован је на претпоставци да ће се вршити површинска експлоатација.
За лежиште Јелоу Kрик предвиђен је сценарио подземне експлоатације и на основу тога коришћен гранични садржај метала од 0,30 одсто еквивалента бакра.
Kомпанија “Дунав Минералс” је у новембру 2012. године за лежиште Kисељак, у категорији претпостављених ресурса, објавила иницијални ресурс, а затим је након додатног бушења, на јужном односно ободном делу лежишта Kисељак, објавила и повећање ресурса у истој категорији.

“Нови претпостављени ресурс за лежиште Kисељак, сада износи 459 милиона тона руде са 0,20 г/т злата и 0,22 одсто бакра, што је 1,0 милион тона бакра и 93 тоне злата”, каже Фокс.
Он је рекао да је “додатним бушењем током 2013. године, на суседном локалитету Јелоу Kрик, удаљеном свега 500 метара од лежишта Kисељак, дефинисан још један минерализовани порфирски кластер са бакром и златом”.
Према његовим речима, претпостављени ресурс у лежишту Јелоу Kрик износи 88 милиона тона руде са садржајима од 0,30 г/т злата и 0,30 одсто бакра, што је 265.000 тона бакра и 26 тона злата.
“С обзиром на охрабрујуће резултате, настављамо са израдом економске процене, студије о процени утицаја на животну средину, технолошко-металуршке студије, као и друштвене студије. Прелиминарни резултати студија могу се очекивати до краја ове године”, нагласио је Фокс.

Оставите Коментар