Бивши украјински дипломата Ростислав Ишченко рекао је да је транспортна блокада Kалињинграда, коју је организовала Литванија, разлог за почетак ратних дејстава, пошто је Вилњус прекршио право Москве на приступ својој територији, преноси РИА Новости позивајући се на Украина.ру.

Према његовим речима, таква одлука је самоубилачка, јер је спреман изговор за објаву рата.

– Међународно право недвосмислено гарантује приступ свакој држави својој ексклави, третирајући сваку опструкцију у остваривању овог права агресијом – тврди Ишченко.

Он је напоменуо да савезничке државе Литваније могу покушати да игноришу такву правну норму, будући да Руска Федерација и даље има приступ Kалињинграду морским путем, али је ова позиција неодржива, јер међународно право захтева очување и копненог транзита.

Раније је сенаторка Kрима Олга Kовитиди рекла да је одлука литванских власти да блокирају Kалињинград „пуцање у ногу“, а одговор Русије ће бити „бумеранг“ за балтичке земље.

Литванске железнице су недавно обавестиле Kалињинград о прекиду транзита већег броја робе која је под санкцијама ЕУ од 18. јуна. Према прелиминарним проценама, 40-50% асортимана робе која се превозила између Kалињинграда и других региона, посебно цемента, метала и других грађевинских производа, забрањено је за транспорт.

Оставите Коментар