Руски посланици усвојили су предлог закона којим се уводе рестрикције за онлајн медије и криминализује свако ко вређа државу.

Према предлогу уводе се казне за објављивање материјала који показују непоштовање према ддржави, њеним симболима и државним телима. За поновљен преступ може да се добије до 15 дана затвора.

Доњи дом руске скупштине Државна Дума одобрио је предлог закона у коначном трећем читању.

Дума је такође усвојила одвојени закон који спречава објављивање „лажних вести“ преко интернета, за које се сматра да прете јавном здрављу и безбедности.

Очекује се да ће предлози закона брзо бити усвојени у горњем дому и да ће моћи да их потпише председник Владимир Путин.

Kритичари виде ове законе као део настојања Kремља да угуши критику и повећа контролу.

Валери Гартунг из партије Праведна Русија критковао је предлог наводећи да његова уопштеност отвара могућност селективном тумачењу.

У предлогу закона забрањује се ширење непоузданих друштвено важних информација које могу да угрозе животе и јавно здравље, повећају претњу за масовно угрожавање јавне безбедности и реда или спрече функцонисање саобраћаја и друштвене инфраструктуре, енергије и комуникационих веза и банака.

Они који објаве такве информације имају дан да их исправе или уклоне, ако то не ураде тужиоци ће деловати да се оне блокирају.

Чланови владајуће Уједињене Русије који су припремили нацрт новог закона рекли су да су они потребни да се заштити држава.

„Нема говора о цензури. Не забрањује се критика званичника или изражавање мишљења које се разликује од званичног става“, рекао је заменик шефа одбора Думе за политику информација Сергеј Бојарски.

Бојарски је такође рекао да предлог закона којим се криминализује вређане државе има за циљ да заштити друштво као целину а не поједине званичнике или државне агенције. Он је рекао да су ови закони потребни да се блокирају информације које би могле да прете јавној безбедности, изазову панику или јурише на банке.