У години када обележавамо 20 година од агресије НАТО на тадашњу Савезну Републику Југославије, већина нас 24. март види као дан почетка рата. Ипак, сукоби на Косову и Метохији, који су окончани бомбардовањем бивше нам државе почели су знатно раније. Ретко ко је упознат да је рат у јужној српској покрајини почео 22. априла 1996. године.

Готово непримећено у тадашњим медијима, рат на Косову је отпочео 22. априла 1996. године.

Тада су албанске терористичке групе извеле прву већу синхронизовану акцију – нападе у Дечанима, Пећи, Штимљу и код Косовске Митровице.

Убили су тог дана пет и ранили још четири особе.

Најкрвавије је било у Дечанима, где је приликом напада на кафану Чакор убијено троје цивила а рањен један.

Наиме, око 20.20 сати напали су Србе и Црногорце у кафани „Чакор“, власништво Данила Стешевића.

Терористи су најпре, с врата осули рафалну паљбу из аутоматског оружја по гостима, а потом у салу убацили ручну гранату.

У овом терористичком нападу животе су изгубили Стана Радусиновић (48), радник у кафани, иначе избеглица из Албаније, затим Ђорђе Драгић из Панчева и Благоје Окука из Болеча, обојица радници из Приштине. Теже је рањен њихов колега Бранко Бибић.

Одмах после напада терористи су се непримећено удаљили с места злочина испаливши још један рафал у ваздух, ваљда у част „успешно“ изведене акције.

Кафана „Чакор“ је, иначе, постала мета напада албанских терориста зато што се у њој, на пансиону, налазило десетак полицајаца, па је време вечере очигледно било најповољније да се покуша са нападом.

Поред тога, терористи су вероватно знали да се у „Чакору“ окупљају радници „Уникопа“ из Приштине који раде на изградњи избегличког насеља у оближњем Бабалоћу. Поменута кафана се, иначе, налази у потпуном албанском окружењу.

Мало касније, у Пећи, на путу Пећ-Приштина, терористи су напали и патролу полиције и ранили двојицу полицајаца.

У нападу на полицијску станицу у Штимљу убили су полицајца Миленка Буцића (1972).

У нападу код Косовске Митровице погинула је једна жена а тешко рањен полицајац.

ОВК је тада деловала као скупина више неповезаних група, међу којима је била најважнија дреничка група на чијем челу је био познати терориста Адем Јашари.

Оставите Коментар