Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је за локалне медије Мађарске како габанкари нису схватили озбиљно кад је рекао да је ера ‘колонизације’ готова.

– Банке су сервис грађана, а не оно што су постале широм света – вешала. Немам ништа од љубави банки али имам од љубави народа. Морају вратити новац који су зарадили на неправедним накнадама или ћемо им узети више – закључује управо кад је Парламент изгласао да грађанима банке морају вратити неправедне накнаде.

 

Банкари су бесни. Просечни дужник у швајцарским францима на тај би начин могао добити повраћај између 600 хиљада и милион форинти и то до краја ове године.

– Закон је разјаснио начин на који ће дужници бити обештећени, било да се ради о валутним разликама, једностраним изменама уговора или повећању каматних стопа – изјавио је Антал Роган, председник клуба заступника владајуће странке Фидесз, а преноси портфолио.ху.

Мађарски парламент је донео закон према којем ће банке вратити клијентима све неправедне накнаде и камате које су им наплатиле протеклих година.

Вицегувернер Мађарске средишње банке Адам Балог процењује да ће укупан трошак за све банке бити између 2 и 3 милијарде еура.

Орбан истиче како нема против банки ништа али неће господарити његовом државом и створити му кризу као у Грчкој.

– Банке и велике компаније које уживају монопол у Мађарској морају се навикнути на нову ситуацију. Навикле су бити снажне, а социјалистичке владе клањале су се пред њиховом моћи. Али сада смо ми снажнији и они се морају прилагодити нама – закључио је заклети банкарски непријатељ Орбан.

(Еспресо.рс)