Сваки рат је губитак живота за војнике и цивиле, а наравно ратних заробљеника има на свим странама.

Третман према непријатељским цивилима и њиховим заробљеницима одувек је био најбољи израз моралних квалитета и гледишта страна у сукобу. У истој мери, понашање према ратним заробљеницима, као и понашање самих ратних заробљеника, указује на карактеристике домаће пропаганде супротстављених страна.

Рат у Украјини није био изузетак. Поступање према заробљеним Русима показује да је националистичка пропаганда антируских режима Порошенка и Зеленског изузетно утицала на народ Украјине.

У првих 10 дана било је неколико упечатљивих примера давно успостављеног националистичког говора мржње међу украјинским становништвом.

На овом снимку, заробљени руски војник је приморан да виче „Слава Украјини! Ово је први део војног поздрава који су нашироко користиле украјинске националистичке СС јединице током Другог светског рата, пуна верзија је „Слава Украјини! Слава јунацима!”. Војник ћути, у позадини се чују претње да ће га стрељати, након чега рањеник изговара „Слава Украјини, Слава Русији“. У позадини се чују фрустрирани повици и увреде.

Поред овог снимка можете погледати ОВДЕ још неколико снимака заробљених руских војника који су сви до једног рањени, малтретирани и ни један од њих није изговорио “Слава Украјини”.

С друге стране, видео снимци испод показују третман украјинских ратних заробљеника, чак и бораца националистичких батаљона. Посебну пажњу скреће се на одсуство батина по лицима и телима ратних заробљеника.

Више снимака украјинских ратних заробљеника можете поглетади ОВДЕ.

Оставите Коментар