Почетком октобра су руски војни аналитичари саопштили да група конструктора која ради за ратну морнарицу завршава рад на потпуно новом моделу супербрзог торпеда.

Чувени „Шквал“ је дуго био најбржи и најразорнији водени пројектил, али ће он ускоро уступити своје место торпеду „Хишчник“ (Предатор) .

3601159_original

За сада нема конкретних информација о новом торпеду и његовим техничким карактеристикама, јер се пројекат држи у тајности. Познато је само то да на новом пројекту ради конструкторски биро „Электроприбор“ који је специјализован за производњу авијацијске технике. То није случајна околност, јер се не прави обичан торпедо, већ је то фактички подводна ракета чији мотор има много сличности са авионским моторима. Са сигурношћу се може рећи само једно: „Хишчник“ ће по главним карактеристикама бити много бољи од свог чувеног претходника, торпеда „Шквал“.

Подводни рекордер

Конструктори су још током 1970-их година у Совјетском Савезу добили задатак да направе принципијелно нови торпедо који може носити нуклеарну главу. На основу тог задатка конструисан је „Шквал“ и он се у руској армији користи од 1977. године.

И поред тога што је већ зашао у „позне године“, он је још увек светски рекордер међу подводним пројектилима. Обичан торпедо достиже највећу брзину од 140 км/час, што омогућава броду који је доспео на нишан да изврши одговарајући маневар и избегне торпедо.

„Шквал“, међутим, практично не оставља противнику никакве шансе. Његова брзина је готово троструко већа од брзине стандардног торпеда. То значи да брод има три пута мање времена за маневар. У правој бици на мору то практично значи да ће брод неизбежно бити погођен.

Тајна брзине „Шквала“ је у посебном мотору који ради на чврсто гориво. Обичан торпедо добија брзину захваљујући окретању пропелера, док се „Шквал“ креће на реактивни погон. Посебна конструкција мотора омогућила је да се постигне јединствени физички ефекат. Када је торпедо у покрету око њега се формира „ваздушни јастук“. Тако се пројектил креће у вакууму уз минималан отпор воде.

Торпедо „Шквал“ је још увек један од производа руске војне индустрије који се чува у највећој тајности. Користи се већ 40 година, али је читав низ његових техничких карактеристика још увек непознат.

Није случајност што је управо пројектна документација „Шквала“ почетком 2000-их била предмет шпијунске афере у којој је учествовао амерички бизнисмен Едмонд Поп. Већина покушаја у иностранству да се направи копија ове руске ракете није уродила плодом.

Тек 2005. године се у арсеналу Ратне морнарице Немачке појавила подводна ракета која је по карактеристикама близу „Шквала“, али ни она није бржа од њега.

Прочитајте још: ИНТЕРВЈУ – АСАД РАСКРИНКАО ЗАПАД: “У ваздуху се осећа мирис Трећег светског рата…“ (ВИДЕО)  

БОШКО ОДГОВОРИО ПОРОШЕНКУ: Признаћеш и ти “Косово“ кад ти газде затраже!

“МОЈ НАРОД ЗНА ПРОТИВ ЧЕГА СЕ БОРИМ“: Дуертеа подржава 86 посто Филипинаца!

СВЕТИЊА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Ево зашто верници 27. октобра одлазе у ову капелу…

Извор: Руска реч

Advertisements