На Десетој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, министар одбране Александар Вулин представио је два најважнија стратешка документа у области одбране – Стратегију одбране Републике Србије и Стратегију националне безбедности.

Обаћајући се посланицима, министар Вулин је рекао да му је велика част што данас „пред вама могу да излажем два кровна документа која дефинишу стратегију, не самоодбране, него и стратегију политике наше земље“.

  • Република Србија помно прати промене у окружењу и прилагођава своју одбрамбену и безбедносну политику тим променама, како би на најбољи начин заштитила своје националне и одбрамбене интересе, а то су очување суверености и територијалне целовитости, војна неутралност, брига о српском народу ван граница Србије, европске интеграције и ефикасна правна држава. То су основна полазишта за израду стратегијских докумената – истакао је министар Вулин.

Истакао је да је израда нацрта докумената иницирана 2016. године.

  • У септембру 2017. израђене су усаглашене верзије са којима смо изашли, након добијања сагласности врховног команданта Војске Србије председника Вучића у јавну расправу, упознали смо сву заинтересовану јавност и свако је могао да каже шта мисли о њима. Стратегија националне безбедности Републике Србије највиши је стратешки документ, чијим се спровођењем штите вредности и национални интереси Републике Србије. У документу сагледавамо стање у стратегијском окружењу, наводе се изазови, ризици и претње безбедности, формулишу национални интереси и циљеви, утврђује се политика националне безбедности, структура и начела функционисања система националне безбедности и начин спровођења стратегије – рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је нагласио да су у документу први пут утврђени национални интереси и основе система националне безбедности.

  • Посебно се истиче да за Републику Србију није прихватљиво противправно и једнострано проглашена независност територије коју административно обухвата Аутономна покрајина Косово и Метохија. Сматрамо то угрожавањем националне вредности и интереса наше земље. Подвлачим још једном да је по први пут држава Србија смогла снаге и храбрости да изађе пред читав свет и да каже шта је то што је наш национални интерес – рекао је министар одбране и додао да „Стратегија утврђује 7 националних интереса: очување суверенитета независности и територијалне целовитости Републике Србије, очување унутрашње стабилности и безбедности Републике Србије и њених грађана, очување постојања и заштите српског народа где год он да живи.“
  • Та реченица коју сам сада изговорио никада није нашла своје место под сунцем, у историји модерне српске државе. Никада српска држава, никада држава Србија није рекла да је њен национални интерес очување живота Срба без обзира где они живе. И никада, као у документу који је пред вама, није речено да је Република Српска и њено очување приоритет наше спољне политике. Држава Србија на овај начин веома јасно каже шта је национални интерес и шта се мора бранити. Пре нас као да се нико тога није сетио. Прошла стратегија је рађена 2009. године. Следећи интерес је очување националних мањина, њиховог културног, верског и историјског идентитета, очување мира и стабилности у региону и свету, европске интеграције и чланство Републике Србије у Европској унији, економски развој и укупни просперитет, као и очување животне средине и ресурса Републике Србије – рекао је министар одбране.

Министар Вулин је истакао да се сваки национални интерес остварује путем реализације циљева, а за сваки циљ наводе се и мере за његово достизање.

  • Систем националне безбедности, дефинисан је као интегрална целина елемената који укључују све најважније структуре државе и друштва, чијом делатношћу се обезбеђује заштита и остваривање националних интереса Републике Србије – нагласио је министар одбране.

Министар војни је, представљајући Стратегију одбране Републике Србије рекао да је реч о стратегијском документу који произилази из Стратегије националне одбране.

  • Из њега, као кровног документа, ми доносимо документ који усмерава развој нормативних, доктринарних и организационих делова система одбране, планирање и финансирање одбране и ангажовање ресурса одбране Републике Србије. Он садржи ставове о безбедносном окружењу, идентификује изазове, ризике и претње, све који су од значаја за одбрану, утврђује одбрамбене интересе и циљеве, стратегијски концепт одбране, структуру и начела функционисања система одбране, као и начин спровођења стратегије – рекао је министар Вулин.
  • Стратегијски концепт одбране изражава основне ставове о начину ангажовања система одбране, а заснива се на моделу тоталне одбране. Модел тоталне одбране је и раније помињан, у претходним стратегијама, али се на њему ништа није урадило. Ми смо рекли, уводимо професионалну војску, она ће бити мала, добро обучена и организована, добро наоружана и када дође до првог удара, она ће га задржати а онда ће доћи ко – запитао се министар одбране.
  • Јер после тога, после овог првог дела концепта тоталне одбране, у који се није уложио ни један динар, и око кога се ништа није радило, нема ко да дође. Трагични су подаци оних који су позивани у резерву. Прекинуто је са обуком нашег становништва, а концепт тоталне одбране управо каже да сваки грађанин Србије, у складу са својим могућностима, здравственим, образовним, има право и обавезу да учествује у концепту одбране своје земље, онако, дакле, како може. Неће сви носити оружје, али итекако има простора за свакога. Е сад, ми смо то увели, написали и једноставно престали да радимо на томе и ништа нисмо урадили. Ништа! Ово је сад наш начин да се поново бринемо о сопственој безбедности, и то није нешто због чега било ко треба да буде забринут, јер то је право и обавеза, а у читавом свету много мирније земље него што је наша исто тако воде рачуна о оваквим елементима и чине све да њихова земља буде сигурна и безбедна – рекао је министар Вулин.

У функцији остваривања и заштите националних интереса, утврђено је шест одбрамбених интереса – заштита суверености, независности и територијалне целовитости и заштита безбедности Републике Србије и грађана; очување мира и безбедности у региону и свету; унапређење националне безбедности и одбране кроз процесе европских интеграција; војна неутралност Републике Србије и сарадња и партнерство са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране.

  • У овом документу истакнут је став да је за Републику Србију апсолутно неприхватљива косовска независност. Овде долазимо до још једне од кључних елемената стратегија које су пред вама. Наше чврсто опредељење о инсистирању на политици војне неутралности. Војна неутралност је став грађана ове земље, став Народне скупштине, Владе и став председника Републике и нешто од чега се и овим документом појачава наша решеност да останемо војно неутрални. Управо због тога, приметићете да се по први пут у овом документу, осим помињања наше сарадње са НАТО пактом, кроз Партнерство за мир, што сматрамо оптималним нивоом наше сарадње, дакле искључује чланство – говори и о нашој сарадњи са „ОДКБ“, дакле Уговором о колективној безбедности. Неки га називају и источни НАТО. То је први пут, јер никада до сада ниједан папир у нашој земљи – иако је имао ставове о војној неутралности – није водио, и није предлагао овако избалансирану политику, дакле, сарађујте са истоком сарађујте и са западом. Имајте заједничке активности са западом, али имајте их и са истоком. Ово је први пут да један званични предлог, да званична Стратегија излази пред грађане Србије и каже да ће сарађивати исто са истоком као и са западом, и то врло јасно и прецизно дефинише. Навешћу вам пример, да смо ми, драги грађани, имали од 2000. па до 2012. године са Руском Федерацијом заједничких активности – нула, дакле, нисмо радили ништа, а рећи ћу вам да сада имамо 96.

Дакле, видите да постоји разлика, а да нигде нисмо угрозили начело војне неутралности, јер исто тако сарађујемо и са западним земљама, водећи рачуна на првом месту о грађанима Србије, и шта су наши интереси. Не, дакле, шта су туђи интереси, већ шта су наши интереси“, рекао је министар одбране.

  • Војску Србије сада организују, уређују и воде они који слушају само глас грађана Србије и баш никог другог – закључио је министар одбране Александар Вулин.

Оставите Коментар