Голубачка тврђава представља средњовековни град, као и споменик од великог културног значаја. Налази се у Националном парку Ђердап, на десној обали Дунава.

Ако волите да путујете и желите да видите бајковито место од историјског и културног значаја, Голубачка тврђава је право место за то.

Не зна се ко је тачно изградио тврђаву, да ли Срби или Угари, у писаним списима се први пут помиње 1335. године, али се сматра да је много пре изграђена. Она је некада имала битан војни и стратешки положај, јер се из тврђаве могао контролисати сав водени и копнени саобраћај.

Етимологија имена тврђаве је такође магична. Њено име на средњовековним картама исписано је на различитим језицима: Галамбас, Галамбоцз, Цоломбазо, Цолумбаз, Цолумбарум, и сл, а у сваком корен чини реч – голуб. Ипак, иза овог имена крију се многе легенде, а најомиљенија је она љубавна, која каже да се османски заповедник заљубио у мештанку Голубану, и желео је да она уђе у његов харем, што је она одбила. Да би је казнио, оковао ју је за стену не би ли се покајала, ипак, она је и даље одбијала заповедника, и то ју је одвело у директну смрт. Њој у част, тврђава је понела име Голубац.

Тврђава је 2011. године проглашена туристичким простором, а извршена је и њена реконструкција, па данас изгледа лепше него икада. У то се можете уверити и сами одласком у Голубачку тврђаву, где су свакодневно организоване туристичке туре у оквиру којих можете посетити свих 9 кула које чине тврђаву.

Да бајковито и прелепо изгледа, тврде и многи грађани који су Голубачку тврђаву посетили, а да она заиста изгледа тако можете погледати у овом видео-снимку:

Оставите Коментар