Мучен у логору у селу Ликовац. Убијен у центру села. Моторном тестером главу му одсекао Сабит Геци, а са њим био је Сахит Јашари. За овај злочин нико није одговарао.

Подсећамо вас на стравични злочин који се догодио на Kосову и Метохији а за који нико никада није одговарао.

Иван Булатовић и супруга Мира били су запослени у МУП-у Србије, у полицијској станици у Глоговцу, у региону Приштине.

Тог 23. маја, њих двоје су путовали возом на од Пећи ка Kосовом Пољу. Kада се воз зауставио у селу Бањица, три наоружана припадника ОВK у цивилној одећи ушла су у вагон и извели Ивана.

Супруга је била сведок да је напољу претучен, угуран у велико возило и одвезен.

Отмицу је одмах пријавила полицији, Црвеном крсту и другим организацијама, али од тада не зна шта се са њим догодило.

“Нико нас никада није звао, нити обавестио о његовој судбини. Све смо сазнавали из новина, чак смо покушавали да контактирамо неке редакције које су писале о нестанку мог оца, да их питамо како су дошли до тих информација. Зато не мислим да ће се се сазнати истина. Добили смо мишљење Саветодавне комисије, али више не знамо да ли можемо и чему да се надамо”, истиче ћерка Јелена Вучићевић.

Међународни тужилац Еулекса Маурицио Салустро 2013. је подигао оптужницу за ратне злочине у затвору Ликовац против 15 бивших припадника ОВK из такозване Дреничке групе, где је заштићени сведок Ц дао стравичан исказ о судбини Ивана Булатовића.

Он је казао да су Сабит Геци и Сахит Јашари физички малтретирали Булатовића, а потом му је Геци моторном тестером одрубио главу.

“И то смо сазнали из медија. Можете мислити како се осећамо. То је страшно”, каже Јелена Вучићевић.

Та оптужница за убиство Булатовића је одбачена због недостатка доказа, а тужилац Салустро, који је подигао још неколико оптужница за ратне злочине, укључујући и ону против Фатмира Љимаја, се сам нашао под истрагом Еулекса.

“Све истраге су засноване на доказима. Случај може увек да се поново отвори, уколико се појаве нови докази”, речено је “Вестима” у Еулексу на питање да ли закључци Саветодавне комисије за људска права Унмика могу бити повод за даље процесуирање отмице и убиства Ивана Булатовића.

Тужилаштво за ратне злочине Србије је формирало предмет за ратне злочине ОВK у затвору Ликовац, али осумњичени нису доступни српским органима.

Августа прошле године Тужилаштво је од Министарства правде Србије тражило да доказе, сходно процедури узајамне правне помоћи, проследе преко Еулекса тужиоцима на том случају.

Повратну информацију немају, а у Еулексу не желе да коментаришу да ли су у процесу користили доказе српског тужилаштва.

Оставите Коментар