МТС мобилна мрежа проглашена је за најбољу на упоредном тестирању квалитета услуга које пружају мобилни оператори, на основу свеобухватне анализе (benchmarkingа) коју трећу годину заредом спроводи Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ).

 Фото Промо

МТС мобилна мрежа освојила је највише бодова појединачно у сваком од сегмената, односно најбоље резултате за говорни сервис у великим градовима, малим градовима и на путевима широм Србије, као и најбоље резултате у преносу података и мобилном интернету, у поменутим категоријама, према свим параметрима (Browsing, Data и Youtube).

Остварени резултат на тестирању, 85,06 од могућих 100 бодова, представља уједно и најбољи резултат икада остварен у Србији, тако да МТС корисници данас уживају у најквалитетнијој мобилној мрежи од када постоји сигнал мобилне телефоније у нашој земљи.

Како се наводи у извештају РАТЕЛ-а, мобилна мрежа Телекома Србија имала је најбољи резултат у benchmarking кампањи спроведеној 2019. године, „захваљујући значајном унапређењу квалитета свих услуга, у свим категоријама“. У том контексту, посебно је наглашена примена VoLTE услуге (пренос говора путем 4Г мреже – Voice over LTE), чиме је остварена предност у односу на конкуренцију у том сегменту.

Тестирање квалитета мобилних мрежа обухватило је 47 градова и 10.000 км путева у Србији, на основу обављених више од 6.000 позива и 3.500 сесија за сваку од услуга преноса података у мрежи сваког од оператора, на свим расположивим технологијама (2Г, 3Г, 4Г).

Циљ benchmarking-а мобилних мрежа је објективно упоредно тестирање квалитета услуга у мобилним мрежама, гледано из угла корисника, мерењем параметара квалитета (КПИ – кључних индикатора перформанси). Benchmarking мерења извршена су током октобра и новембра 2019. године у сарадњи са компанијом Systemics PUB која, како се наводи, спроводи таква мерења за потребе регулаторних тела и оператора широм света.

Детаљан преглед резултата доступан је на страници.

Оставите Коментар