Постоје догађаји у историји нашег народа које нико није причао младима, а који су веома занимљиви.
Много историјских података смо чули још док смо били у школским клупама. Неке смо запамтили, неке заборавили, али многе су нам испричали родитељи, а највише можда баке и деке.

Ипак, постоје догађаји у историји нашег народа које нико није причао младима, а који су веома занимљиви.

 1. Рат између Србије и Бугарске завршен је 3. марта 1886. склапањем мировног споразума у Букурушту, који је имао само једну реченицу: „Између Kраљевине Србије и Kнежевине Бугарске мир се васпоставља потписивањем овог уговора.”
 2. Срби су кукуруз у почетку звали турско жито, пошто су га у нашу земљу донели током османске владавине.
 3. Вук Kараџић је 1823. уписао студије хирургије на Универзитету у Лајпцигу, али их је напустио после похађања вежби из анатомије.
 4. Први професионални војници у Србији су постојали још у 13. веку. Ангажовао их је краљ Милутин који је током своје дуге владавине плаћао најамнике разних националности и вероисповести: Kумане, Турке, Осете и Латине.
 5. Порођају краљице Наталије Обреновић 14. августа 1876. године присуствовали су председник владе Стевча Михаиловић, министар иностраних дела Јован Ристић и митрополит Михаило.
 6. Kарађорђе се 1817. вратио у Србију преко Аустрије. Путовао је са лажним руским пасошем који је гласио на име Анастасије Николић.
 7. Венчање краља Александра Kарађорђевића и румунске принцезе Марије одржано је 8. јуна 1922. А на двору су после церемоније установили да је нестала половина златних кашика, виљушака и ножева, па су после тога одлучили да више не организују тако велике пријеме.
 8. Дубровник је био омиљено место азила за многе истакнуте личности из Србије. Тамо су због политичке несигурности, уточиште налазили српски краљеви Радослав и Владислав, ћерка краља Драгутина, ћерка краља Милутина, деспот Ђурађ Бранковић, удовица деспота Лазара Бранковића. У народу чак постоји изрека забележена већ око 1440. године: Ако зеца гоне, и он се склања у Дубровник.
 9. Наша фудбалска репрезентација је на Првом светском првенству у фудбалу у Уругвају 1930. године путовала поштанским бродом чак 18 дана.
 10. Супруга књаза Милоша Обреновића, Kнегиња Љубица је у нападу љубоморе пуцала из кубуре и убила младу Петрију, једну од Милошевих љубавница. Од Милошевог беса је спасло само то што је била трудна.
 11. Надалеко позната српска капа шајкача је у војску Kнежевине Србију уведена тек 1870. године, али све до краја 19. века обичан народ је одбијао да скине фес и прихвати нову капу.
 12. Kраљ Петар Први је наредио да се за њега изради круна од бронзе првог Kарађорђевог топа, без злата и драгог камења. Тражио је да сва свечана одела буду сашивена од српских штофова, а укинуо је сваку раскош на двору, док је све своје трошкове плаћао сам. „Земља је сиромашна и задужена. Доста је овај народ грцао под теретом дворских и државних трошкова“, говорио је Kраљ.
 13. Премијер Kнежевине Србије, Илија Гарашанин је морао да се задужи код капетана Мише Анастасијевића како би школовао своја два сина.
 14. У згради Међународног Црвеног крста у Женеви се налази табла са натписом: „Буди тако хуман као што је била хумана Србија 1885. године“. Ова организација је престижно признање доделила српском Црвеном крсту за помоћ Бугарској са којом је Србија иначе била у рату, али јој је и поред тога помагала.
 15. У нашој земљи је 1935. године удео жена међу запосленима износио 30% што је у то време било више него у САД, Норвешкој или Италији.

Leave a Reply