На Олимпијади роботике која се одржава крајем октобра у Дубаију, такмичиће се и ученица Електротехничке школе „Мија Станимировић“ из Ниша – Јелена Здравковић. Она је програмирала робота који чисти дно океана.

Задатак на такмичењу биће управо прикупљање што више отпада, како објашњава ова ученица. Иначе, конкуренција је јака, јер ће се надметати тимови из 170 земаља.

Такмичење се одвија у две одвојене алијансе, свака се састоји од три државе и ми се међусобно такмичимо ко ће више да очисти океан за два минута – објашњава Јелена Здравковић.

Робот ће заправо прикупљати лоптице које представљају загађиваче. Иако је све само симулација, додаје Здравковићева, робот су направили по угледу на реалност.

Иначе, нишка ученица је део тима који представља Србију на такмичењу, а каже да је изабрана након што су у априлу из Гимназије „Креативно перо“ дошли у нишку школу и видели радове овдашњих ученика.

Одлучили су да желе још једног члана тима из Ниша, а школа је одлучила да то будем ја – говори Здравковићева.

Ова 18-годишњакиња каже да се љубав према програмирању родила спонтано, од почетка школовања у „Мији Станимировић“, где су је прво заинтересовали рачунари. Програмирање и „електро-ствари“ ће, додаје, бити и посао којим ће се бавити убудуће.

За такмичење које следи припремала се током лета, каже њен наставник и ментор Горан Лучић, који каже да није имао дилеме када је био у питању њен одабир у српски тим за међународно такмичење из роботике.

Добили смо делове старих робота, Јелена је на њима вежбала два месеца. Вежбала је програмирање, успешно је урадила свој део задатка. Када су почеле припреме целог тима у Београду Јелена је код написала врло брзо, тај код је из места прорадио – наставник Горан Лучић.

Иначе, одлазак ње и њеног ментора у Београд на припреме финансира Општина Медијана са 22.000 динара.


В. М. Р.

Оставите Коментар